Kuvend-eDSH
Aktiv pėr herė tė fundit: Aktiv pėr herė tė fundit : Kurrė
Nuk keni hyrė [Hyrje - Regjistrohu]


Version i printueshėm | Dėrgo pėr njė shok
Nėnshkruaj | Shtoni tek preferencat
<<  1    2    3    4  >>
Autori: Subjekti: Ēėshtja e Pronės
burimuji

Postuar mė 6-7-2002 nė 14:13 Edit Post Reply With Quote
Ēėshtja e Pronės

"http://www.balkanweb.com/gazeta/gazeta.htm"
Faqja 4 - POLITIKE Korrik 6, 2002

Kryetari i Komisionit Parlamentar: E pengon dhe ligji që aprovoi PD

Braho: Leka s'i merr pronat "Ende në fuqi vendimi i Asamblesë së 1946"

al.kre
TIRANE

Leka Zogu duhet të tregojë tapitë e pronave". Kë shtu përgjigjet Spartak Braho, kryetar i komisionit parlamentar të ligjeve dhe çështjeve kushtetuese. Ai përmend vendimin e Asamblesë së vitit 1946, që nuk është rrëzuar.

Braho përmend se ka edhe një ligj tjetër, i dalë në kohën e qeverisjes së PD-së, që e ndalon kthimin e pronave në rastet kur ato janë institucione shtetërore, si: spitale, shkolla, qendra kulture. Në këtë rast bëhet kompensimi. Kështu, vendimi i Asamblesë së 1946-s nuk e njeh mbretërinë dhe i prish të gjitha marrëveshjet e ish-mbretit Zog, si dhe i shtetëzon pronat e mbretërisë, ndërsa ligji i dalë në kohën e PD-së bën që familja mbretërore aktuale të mos ketë shanse të mëdha për të marrë ndonjë nga pronat që ka pasur Ahmet Zogu. "Gjithçka ndodh në këtë vend ku shkelen ligjet", thotë Spartak Braho. Duke shpjeguar si kryetar i komisionit të ligjeve dhe çështjeve kushtetuese, Braho shton se Leka Zogu mund të përfitojë ndonjë kompensim për pronat e të atit, vetëm nëse ai ka dokumentet, tapitë e këtyre pronave, dhe i paraqet. Ky përfitim, sipas tij, mund të ndodhë me miratimin e ligjit "Për kthimin dhe kompensimin e pronave". Leka Zogu, djali i vetëm i ish-mbretit Zog, u kthye në Shqipëri bashkë me familjen e vet. Me kthimin e tij u hap edhe debati në lidhje me pronat që ka pasur ish-mbreti Zog në kohën e pushtetit të tij, para se të largohej me shpejtësi nga Shqipëria, në 6 prill 1939. Me mbërritjen në Tiranë, Leka tha se do t'i shikonte ligjet shqiptare për çështjen e pronave. Kryetari i komisionit parlamentar të ligjeve dhe çështjeve kushtetuese, Spartak Braho, duke u nisur nga ligjet që janë aktualisht në fuqi, thotë se familja mbretërore nuk mund të marrë dot as kullën e vjetër të Ahmet Zogut në Burgajet të Matit, nëse ajo është kthyer në një qendër kulturore, mjekësore apo arsimore (nga shtëpia e vjetër e Ahmet Zogut, para se të bëhej mbret, kanë mbetur vetëm themelet). Braho shprehet jo shumë entuziast nëse do t'i kthehen tokat dhe ndërtesat që thuhet se kanë qenë pronë e ish-mbretit Ahmet Zogu, djalit të tij, Leka Zogu. Kjo, sipas Brahos, ndodh sepse Shqipëria nuk ka fonde për veten e saj dhe jo të kompensojë familjen mbretërore. Në të gjithë vendin janë shumë ndërtesa të vjetra apo toka, për të cilat thuhet se janë prona të ish-mbretit Ahmet Zogu, aktualisht pjesa më e madhe e tyre janë shtetërore.[Edited on 9-7-2002 by Anton Ashta]

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
burimuji

Postuar mė 9-7-2002 nė 00:58 Edit Post Reply With Quote
Prona

"http://www.gazeta55.com/koment.htm"

Qeveria socialiste mohon themelin e demokracisë, sorollat pronarët dhe tallet me Kushtetutën
Nga Gëzim Zilja

Qeveria socialiste de fakto është antikushtetuese sepse ajo nuk ka vullnet ose nuk don ta zbatojë Kushtetutën.

Për koncepte të gabuara dhe interesa klanore shteti shqiptar po vazhdon te mos zbatoje detyrimin kushtetues për kthimin e pronës tek i zoti, detyrim që ka filluar me "dispozitat kryesore të kushtetutës" të miratuara në 24 prill 1992, që shfuqizuan Kushtetutën komuniste të vitit 1976. Në "Dispozitat Kryesore të Kushtetutës" përcaktohej qartë se Republika e Shqipërisë "... njeh dhe garanton të drejtat dhe liritë themelore të njeriut...", "... njeh dhe respekton parimet dhe normat përgjithësisht të pranuara të se drejtës ndërkombëtare". Në paragrafin e dytë të nenit 27 të ligjit nr. nr.7692 "Për një shtojcë në dispozitat kryesore kushtetuese" thuhet: "Askush nuk mund të shpronësohet përveçse për interes publik dhe kundrejt shpërblimit të plotë". Ky përcaktim në thelb është i njëjtë me nenin 1 të protokollit 1 të Konventës Europiane të të Drejtave të Njeriut", nen që mbron të drejtën e pronës.

Në kundërshtim me këtë detyrim kushtetues parlamenti në 1993 miratoi ligjin nr.7698 dhe 7699 me të cilat pretendoi të kthejë dhe të kompensojë pronën private që shteti i mëparshëm i diktaturës u pati marrë me dhunë dhe pa shpërblim pronarëve të ligjshëm.

Po të zbatohet Kushtetuta është shumë e lehtë për t'u zgjidhur kërkesa e drejtë e pronarëve të ligjshëm për të korigjuar gabimet e bëra me pronën private, në mënyrë që titujt e pronësisë të respektoheshin në përputhje me standartin e nenit 1 të protokollit 1 të Konventës Europiane të të Drejtave të Njeriut, pasi të njëjtat parime për pronën Kushtetuta e miratuar në 1998, i përcakton në kapitullin mbi parimet themelore dhe në kapitullin e të drejtave dhe lirive themelore të njeriut (nenet 4/3, 5, 17, 116/a, 122, 131/c, 145/1, 145/2, 41 dhe 181).

Fatkeqësisht të gjitha këto nene janë shkelur dhe vazhdojnë të shkelen nga maxhoranca socialiste në pushtet nga viti 1998 e deri sot. Heshtja e tejzgjatur e institucioneve drejtuese të shtetit, për kthimin e pronës së grabitur tek i zoti, është tregues i mungesës së vullnetit politik për respektimin e të drejtave të njeriut, një rreth vicioz që kultivon hajdutëri, anarki institucionale dhe korrupsion ndër pushtetarët.

Shteti duhet të pranojë dhe të përballojë përgjegjësitë përkatëse për dëmtimet që u ka shkaktuar shtetasve me veprimet antikushtetuese, të padrejta dhe kapricoze.

Nën presionin e ushtruar në nëntor 2001, qeveria ngarkoi zv.kryeministrin Skënder Gjinushi, i cili me grupin e tij të punës ka përgatitur dy projektligje që kanë ndryshime në ligjin nr.6798 dhe në ligjin nr.6799. Këto dy projektligje nuk përputhen me Konventën Europiane të të Drejtave të Njeriut dhe Kushtetutën në fuqi, sado që klane të caktuara që kanë përfituar nga shpërdorimi i detyrës po përpiqet t'i justifikojë këto pr.ligje OSBE, Bankën Botërore apo me "ekspërtë" të huaj.

Analizojmë 2 pr.ligjet e paraqitur nga qeveria. Projektligji i parë përmban shtesa dhe ndryshim në ligjin ekzistues 7698 dt. 15.4.1993 "Për kthimin dhe kompensimin e pronave ishpronarëve". Ky ligj i vitit 1993 në themelin e tij është kontradiktor, sepse neni 1 u njeh të drejtën e pronësië pronarëve për pronat e marra padrejtësisht nga regjimi i mëparshëm, por nenet e tjera ai kufizon në mënyrë arbitrare kthimin e pronës në qytet deri në masën 1 ha. Ky ligj që deri tani ka pësuar 21 korigjime nëpërmjet 6 ligjeve dhe vendimeve të Këshillit të Ministrave, qeveria kërkon ta ndryshojë vetëm për të justifikuar formalisht shkeljen e detyrimit kushtetues të nenit 181, 41/2, 122 etj dhe të kërkesave të vëna nga KE-ja për respektimin e të drejtës së pronarëve të ligjshëm.

Projektligji i grupit të z.Gjinushi ka synuar të justifikojë situatën e krijuar deri më sot dhe ka shumë mangësi. Kjo korigjohet nëse shtohet një nen tjetër që të përcaktojë se sipas Kushtetutës dhe konventave ndërkombëtare, cilat janë prona nuk kthehen dhe detyrimisht duhen kompensuar. Nëse qeveria don me të vërtetë që të respektohet e drejta e pronës ashtu siç respektohet në të gjitha vendet demokratike, ky nen duhet të përfshijë: pronat që shfrytëzohen për nevoja publike (sipas ligjit përkatës), pronat që para vitit 1991 janë zënë me ndërtime banimi, si dhe pronat që jnë shkatërruar, amortizuar dhe janë bërë të pakthyeshme për shkak të shfrytëzimit të tyre shumëvjeçar. Në zbatim të Kushtetutës vetëm këto prona nuk kthehen, por kompensohen, por kjo duhet përcaktuar në ligj. Në projektligj duhet të përcaktohet afati i përfundimit të procesit të kthimit. Që të shmanget mundësia për abuzime të tjera në dëm të pronarëve të ligjshëm është më e përshtatshme që procesi i kompensimit fizik, të fillojë fill pas mbarimit të kthimit dhe të mos përzihet kthimi me kompensimin. Gjithashtu, duhet shtuar nje nen që të anullojë të gjitha veprimet me të cilat shteti pas vitit 1991, në mënyrë arbitrare duke mos pasur titull pronësie të mirëfilltë, ka tjetërsuar pronat e të shpronësuarve, duke i shitur, dhënë me qera ose dhuruar tek persona të tretë. Për këta persona duhet parashikuar çdëmtim ose kompensim nga ana e shtetit. Projektligji duhet të përcaktojë qarqe që komisioni i kthimit të pronave të shqyrtojë dokumentat e pronësisë të para vitit 1945 dhe dokumentat e rrjedhura prej tyre nëpërmjet blerjes, dhurimit dhe trashëgimisë dhe të shpalle pavlefshmëri për ato raste ku prona u është dhënë personave të tretë jashtë kritereve të nenit 41/2 të Kushtetutës dhe standarteve europiane. Përndryshe, diktatura është shndërruar në anarki dhe hajdutëri dhe çdo investim që bëhet në Shqipëri është i pasigurtë, sepse është në kundërshtim me nenin 1 të protokollit 1 të Konventës. Me këtë legjislacion investimet e huaja private nuk mund të futen dhe njëkohësisht institucionet shtetërore shkelin detyrimet kushtetuese.

Mungon gjithashtu një nen që sipas rastit të zhdëmtojë personat e tretë për shpenzimet që ata në mirëbesim mund të kenë bërë në tokën e pronarit, në raste kur kjo ka ndodhur nga zbatimi korrekt i legjislacionit të gabuar, miratuar pas vitit 1991, siç është dhe ligji 7698 etj.

Në projekligjin e paraqitur nga qeveria, neni 13 që ndryshon nenin 16 ekzistues, të ligjit 7698 thotë:"Kur toka është e zënë me ndërtime të përhershme, pronarët kompensohen deri në kufijte e shpronësimit në mënyrat e mëposhtme..." Në mendësinë e grupit qeveritar të punës, mungon ndarja se cilat janë pronat ku pronar është shteti dhe cilat janë pronat private, që për arsyet e njohura të mentalitetit komunist, shteti i mori dhe i emërtoi "pronë shtetërore". Me këto projektligje grupi i punës i kryesuar nga zv. kryeministri S. Gjinushi, kërkohën të ruhet gjendja e krijuar në favor të personave të tretë (rikujtojmë se edhe kontrolli qeveritar tregoi se këto prona përgjithësisht në qytete kryesore dhe në bregdet, janë grabitur nga oligarkia në pushtet, "Banda e tokave").

Nëse ndërtesat (të përhershme apo të përkohshme) të ngritura në tokën që i është grabitur pronarit, tani nuk shfrytëzohen për nevoja publike dhe jane privatizuar, e drejta e privatizimit të ndërtesës nuk mund t'i mohohet pronarit të tokës, siç është bërë deri tani, ndërsa sipas nenit 13, Qeveria nëse me të vërtetë don të zbatojë të drejtën e pronës, kompensimin përkatës duhet t'ia japë personave të tretë.

Neni 14 i projektligjit të qeverisë ndryshon nenin 22 të ligjit ekzistues vendos afate arbitrare të cilat dhunojnë të drejtën e pronësisë. Ky nen i referohet vendimeve të KKKP-ve për kthim dhe kompensim, kur dihet se KKP, AKP dhe KRRT-të, kanë shërbyer dhe po vazhdojnë të shfrytëzohen si mekanizma për të vjedhur shqiptarët dhe kjo linjë e gabuar tashmë duhet ndërprerë.

Projektligji tjetër që i përket kompensimit dhe përcakton disa shtesa dhe ndryshime në ligjin 7699 dt. 21.4.1993 "Për komensimin në vlerë ose në troje të ish pronarëve të tokave bujqësore, kullotave..." Ky ligj në këto 9 vjet ka pësuar 21 korigjime nëpërmjet 1 dekreti dhe 2 ligjeve të mëparshme.

Ky projektligj po ashtu është antikushtetues dhe synon të maskojë anarkinë e Piramidës së Pronave", anarki nga e cila përfiton oligarkia në pushtet por po e vuan populli shqiptar. Dihet se 14% e fshatarëve në vitin 1946 kanë qenë pa tokë por që tani me lëvizjet e popullatës nga ato familje nk dimë nëse gjysma e tyre ka mbetur apo jo në fshat. Këtyre familjeve shteti ka të drejtë t'i japi tokë bujqësore nga pjesa e tij ashtu siç vepronte shteti edhe në kohën e Zogut. Për atë pakicë familjesh që nuk ka tokë ose ka pak tokë ose dëshiron të ketë më tepër tokë, gjendjen e rregullon menjeherë tregu i shitblerjes së tokës apo dhënia në përdorim prej pronarit të ligjshëm dhe kjo bëhet e mundur vetëm pas kthimit të pronës tek i zoti. Një shtet demokratik duhet të ndërhyjë si mekanizëm rregullues por kurrësesi një shtet demokratik nuk mund të sillet si pronar me pronat e grabitura nga diktatura ashtu siç është bërë deri tani dhe siç po synohet me këto dy projektligje.

Neni 7 i projektligjit, ndryshon paragrafin e dytë të nenit 7/1 të ligjit ekzistues duke kthyer deri në 1 ha.

Ky është një arbitraritet për pronarët e zonave turistike bregdetare që kurrsesi nuk mund të pranohet nga bregdetasit. Eshtë qëndrim i papërgjegjshëm heshtja e qeveritarëve ndaj protestave masive të bregdetasve, të cilët i kanë deklaruar publikisht qeverisë se ata do të fillojnë veprimet për t'i marrë vetë pronat e tyre të ligjshme. Që të rregullohet gabimi në nenin 7 të projektligjit të z.Gjinushi mjafton që paragrafi i dytë i nenit 7/1 ekzistues të anullohet dhe nuk ka nevojë për asnje shtesë tjetër. Asnjë qeveri dhe askush nuk ka të drejtë të verë kufizim në masën e kthimit të pronës private të lirë ose të zënë, pavarësisht nga zëri kadastral i pronës siç është rasti i pronave të lira që ndodhet në zonën turistike dhe që pëlqehen prej oligarkisë në pushtet. Ky nen është tallje me Kushtetutën, se në emër të Kushtetutës ligjërohet dhuna shtetërore mbi pronën private, mentalitet dhe praktikë që ka filluar me vendosjen e diktaturës që pas vitit 1945 dhe vazhdon edhe tani ku pushteti vazhdon të jetë i pakufizuar nga ligji.

Neni 8 i projektligjit ndryshon nenin 8 të ligjit ekzistues si vijon"... pronarët e tokës bujqësore përfitojnë kompensimin të plotë në vlerë ose kompensimin fizik për sipërfaqet deri 50 ha". Lind pyetja përse nuk kthehet, por kompensohet dhe kush do ta përcaktojë evazivitetin e fjalës "ose"? Në rastin e kompesimit në cilat prona do të bëhet ky kompesim fizik, në pronat ku vetë shtetio është pronar i mirëfilltë, apo me pronat që shteti i diktaturës u mori padrejtësisht pronarëve dhe i emërtoi "pronë shtetërore" dhe kështu disa pronarë të ligjshëm të futen në konflikt me disa pronarë të tjerë gjithashtu të ligjshëm. Kujt i shërben platforma: Shqiptarët kundër shqiptarëve?!

Zgjidhja e problemit të pronës që po trumbetohet si shumë i ngatërruar është e thjeshtë, pa faturë ekonomike ose me kosto shumë herë më të pakët nëse grupit të punës dhe "ekspertëve" të huaj do t'i vihet detyrë të zbatojë kushtetutën dhe konventat ndërkombëtare, duke kërkuar një zgjidhje definitive dhe jo nën andrim afatshkurtër të situatës ekzistuese.

Pa pronë nuk ka zhvillim ekonomik, nuk ka as demokraci edhe pse treguesit e zhvillimit makroekonomik që janë raportuar deri tani nga qeveria dhe FMN e kanë parqitur gjendjen sikur Shqipëria është për t'u marrë si shembull pozitiv ndër të gjitha vendet e Europës juglindore.

Çështja e pronës që është një kusht për të filluar procedura e asocimit në BE (letra e zotit Priebe, drejtor i departamentit për Europën Juglindore dhe Ballkanin pranë KE).

Shqipëria po mbahet peng prej disa politikanëve ndikimi negativ i të cilëve po bën që ekonomia e vendit do vazhdojë të vuajë dhe të mbetet në rreth vicioz që kultivon korrupsion dhe krim të organizuar. Faktori ndërkombëtar dhe veçanërisht ekspertët e huaj duhet të jenë shumë të vëmendshëm dhe të mos justifikojnë këtë situatë që ka krijuar papërgjegjshmëria e qeverisë socialiste.

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 27-9-2002 nė 07:26 Edit Post Reply With Quote
Ceshtja e Prones

Atdheu është atje ku është prona

Nga Bamir Topi

Interpelanca me debat e kërkuar nga Grupi Parlamentar i Partisë Demokratike lidhur me çështjen e administrimit ligjor të pronës shtetërore, ndoshta përbën sot shqetësimin më madhor të njerëzve të edukuar për të qenë qytetar civil, të bindur para ligjit deri në dëshpërim, ndonëse kanë provuar dhe vazhdojnë të provojnë në mënyrë sistematike dhunimin ekonomik, psikologjik e moral nga strukturat e shtetit dhe individë të veçantë, spekullative e hajdutë, falsifikatorë dhe prepotentë që po shqyejnë pasurinë e mbetur pronë kombëtare, që të kujton ndarjen e trofeve të çetave të kaçakëve të shekullit 18-të.

Tashmë jemi të detyruar ta pranojmë pa më të voglin ekuivok, se çështja e pronës në Shqipëri është kompromentuar rëndë, duke e konsideruar si krizën më të madhe që kalon vendi, kriza, e cila prej vitesh është futur në shtratin e një rrjedhje kronike me një ndikim të fuqishëm negativ në të gjitha strukturat e shoqërisë shqiptare, në një situatë, e cila nuk ofron asnjë shenjë optimizmi si për zhvillimin e kapitalizmit në Shqipëri si dhe për mos implikimin deri në faj të strukturave shtetërore apo pushtetit gjyqësor.

Tjetërsimi i pronave publike në interes të individëve qofshin këta në shtet apo pushtet, përbën sot shfaqjen më të hapur të korrupsionit, metastazat e të cilit sot i konstatojmë në nivel qëndror dhe lokal, të cilët duke shkelur rëndë kuadrin ligjor të miratuar nga ky Kuvend, po abuzojnë dukshëm me interesat legjitime të pronarëve për t’u kompensuar në pronë publike.

Mjafton t’u paraqes me këtë rast se, në vitin 1990 sipërfaqja totale e tokës së shfrytëzueshme ka qenë 704 000 ha tokë ose 311 000 ha tokë më shumë se në vitin 1938.

Sot në fundin e vitit 2002, Komisioni Parlamentar dhe Kuvendi nuk marrin një përgjigje të saktë se sa tokë, pronë shtetërore ka mbetur në dispozicion për kompensim.

Nuk kanë kalur shumë nga dita kur qeveria në programin e saj, sillte objektivat politike me mashtrim demagogjik të radhës lidhur me kompensimin fizik e financiar dhe në momentin që i bëhet pyetje, sa tokë është në dispozicion sipas statistikave shtetërore, askush nuk përgjigjet, duke të krijuar idenë që gjithçka mbetet kaotike në administrimin e pronës publike.

Kur i bën pyetjen tjetër sa është vlera e kompensimit financiar, të përgjigjen që minimalisht duhet 1 miliard USD, shifër kjo marramendëse për një qeveri, që vetëm defiçitin buxhetor, vjetor e ka në miliona dollarë.

Për të lënë disi mënjanë paaftësinë qeveritare apo devijimin e qëllimshëm të informacionit zyrtar që nuk ka asnjë lidhje reale me terrenin, vendimi i qeverisë shqiptare të datës 28 gusht 2002 për t’i njohur të drejtën kreut të ekzekutivit për tjetërsimin e pronës shtetërore, bie ndesh me nenin 3 të ligjit 8337 të datës 30.4.1998 ligji në të cilin thuhet se toka bujqësore, pyjore, livadhe e kullota pronë shtetërore nuk mund të tjetërsohen deri në kompensimin e ish-pronarëve.

Shqipëria është e vogël për të marrë vesh nga burime alternative informacioni se çfarë ndodh me pronë në realitet, se cili nga burimet e informacionit shtetëror është ireal dhe i deformuar qëllimisht.

Si mund të ndodhë ndryshe kur spekulatorët e strukturave përgjegjëse për këtë problem njohin në detaje parcelat e pazareve të ndyra dhe nga ana tjetër protagonistët e përmirësimit ligjor, gjë që përbën paradoksin në këtë drejtim.

Duke iu referuar studiuesit më të shquar të reformës së tokës Maslynkov dhe realitetit të pronave në Shqipëri se, ka diçka më të keqe se kriza, i cili është kaosi, duhet të vendosim rrugëzgjidhjen më të përshtatshme për të superuar krizën.

Së pari: Grupi Parlamentar i PD i bën apel Kuvendit të frenojë ekzekutivin shqiptar në deformimin e kuadrit ligjor të cituar më sipër, duke pezulluar urgjentisht të gjitha proçedurat e kalimit të pronës shtetërore tek të tjerët, deri në përfundim të ligjit të ri të kompensimit të pronave.

Së dyti: Ne shprehimi qartë dhe pa asnjë ekuivok për një rehabilitim real të pozicionit të pronarëve që u konfiskuan brutalisht në vitin 1946.

Së treti: Ky parlament të nxisë ekzekutivin dhe institucionet që të japin zgjidhjet definitive të kompensimit, kësaj aspirate të gjerë të njerëzve që ndonëse të nëpërkëmbur nga shteti dhe pushteti ka mbetur në kontigjentin më fisnik të shoqërisë shqiptare.

Pa pronë individuale të ligjshme zbehen nocioni i atdheut dhe i patriotizmit të lidhur me të.

Jo rastësisht, latinët në themel të terminologjisë që karakterizon pronën e atdheut kanë të njëjtën rrënjë fjale, Partia – Patrimonio; çka do të thotë se atdheu është aty ku është dhe prona.Fjala e mbajtur në seancën parlamentare të së martës

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 27-9-2002 nė 07:27 Edit Post Reply With Quote
Ish - komunistët, pronarë në pronat e të tjerëve

Nga Jemin GJANA

E kërkuam këtë debat parlamentar për të realizuar bllokimin e përkohëshëm të tjetërsimit dhe dhënies me qera të pronave disponibël shtetërore, sepse kemi mendimin se paaftësia, demagogjia, interesat e mafies të tokave dhe të trojeve, e pse jo dhe konceptet ideologjike e kanë shoqëruar dhe po e shoqërojnë çdo ditë procesin e kthimit dhe kompesimit të pronave.

Jam i bindur se në legjislativin dhe ekzekutivin shqiptar ka një shumicë njerëzish që nuk e honepsin dot dhënien e pronave pronarëve. Shumë prej tyre i mundon në shpirt rikthimi i klasave të përmbysura sipas konceptit komunist.

Eshtë i rëndë dhe i trishtueshëm realiteti i sotëm shqiptar, kur sheh mijëra komunistë të përbetuar kundër prones private për gjysëm shekulli dhe mijëra lumpenproletarë të avangardës së revolucioneve me armë të jenë sot pronarët më të mëdhenj të vendit, dhe mijëra pronarë legjitime me gisht në gojë.

Procesi i kthimit dhe kompensimit të pronave përveç mangësisë të kuadrit ligjor ka dhe një mungesë të plotë transperence.

Nuk është detyra ime si deputet, por detyrë e qeverisë shqiptare, dhe parlamenti këtë duhet ta kërkojë me insistim, që të bëjë publike listën e plotë të individëve, kompanive private vendase apo të huaja, që mbi pronat e të tjerëve, apo mbi pronat e shtetit kanë ngritur masakrën urbane në Shqipëri, kanë ndërtuar ose kanë rrethuar për ndërtim mijëra ha tokë e troje në qytete, në bregdet, në zona urbane e suburbane etj., transparenca për këtë problem duhet të vërtetojë publikisht në se janë tjetërsuar dhe në favor të kujt janë tjetërsuar sipërfaqet e Velipojës, Shëngjinit Kunës, Shkëmbit Pëllumbave, brigjet në Durrës, Kavajë, Vlorë në Breg etj.

Akuzat vetëm në gazeta e në salla mbledhjesh s’kanë asnjë vlerë.

Dhe ky proces vazhdon me shpejtësi dhe ritëm të lartë për çdo ditë, me qëllim që derisa parlamenti të përfundojë përmirësimin e kuadrit ligjor për kthimin dhe kompensimin e pronave, asgjë të mos ketë tepruar. Kjo ka brenda përveç interesave mafioze të përfitimit edhe një synim krejt të qartë politik: pushteti i sotëm kërkon të përjetësojë veten, duke bërë pronarë të Shqipërisë mbështetësit e vet. Kjo është e lexueshme.

Në kontekst juridik qeradhënia nuk konsiderohet tjetërsim i pronës disponibël shtetërore, por në konteksin logjik të lidhur me kthimin dhe kompesimin e pronave, dhënia me qera për 10, 30 apo 99 vjet përbën tjetërsim, sepse procesi i kthimit dhe kompesimit të pronave nuk mund të zgjasë 99 vjet.

Problemi i kthimit dhe kompensimit të pronave, i mbetur pazgjidhur ka katër pasoja themelore negative:

Eshtë pengesa më e madhe e frenimit të ekonomisë së tregut në vend.

Eshtë gozhdë në trupin e shoqërisë shqiptare që pjell çdo ditë konflikte të reja.

Mohon të drejtat e pronarëve legjitime në kundërshtim me frymën e konventave botërore për të drejtat e pronësisë dhe frymën kushtetuese të vendit.

Rrit për çdo ditë koston financiare të shtetit dhe shoqërisë shqiptare, veçanërisht në kushtet kur shteti tjetërson përditë pronat dhe çmimet e tregut të tyre kanë indekse rritje shumë të mëdha. Për çdo m2 tokë disponobël shtetërore që tjetërsohet çdo ditë shteti dhe shoqëria shqiptare, sipas kushtetutes aktuale, duhet të paguajnë si kompesim financiar prej 100 deri 300 dollarë.

Cilat janë problemet që duhet të zgjidhim administrativisht me përparësi deri sa të hyjë në fuqi ligji i ri integral, me përmirësimet e nevojshme, për kthimin dhe kompensimin e pronave:

Parlamenti t’i kërkojë qeverisë shqiptare listimin e të gjithë personave fizik dhe juridik që kanë përfituar troje dhe toka bujqësore me vendime administrative e gjyqësore pa qenë pronarë të mëparshëm. Këtu s’bëhet fjalë për të listuar ata që kanë marrë tokë nga ligji 7501.

Organet qendrore dhe lokale të qeverisjes të analizojnë me përgjegjësi punën e strukturave që merren me procedurat e tjetërsimit të pronave dhe të largojnë prej andej elementet e korruptuar dhe mafioz, si dhe të denoncojnë në drejtësi të gjitha rastet e abuzimeve. Vlen të theksohet se strukturat që janë marrë e merren me tjetërsimin e pronave, janë sot më të korruptuarat dhe më të kriminalizuarat, dhe janë në shërbim të klaneve në pushtet.

Organet e qeverisjes qendrore dhe lokale të bllokojnë përkohësisht tjetërsimin e pronave disponibël shtetërore dhe dhënien e tyre me qera deri sa të dalë ligji i ri për kthimin dhe kompensimin e pronave.

Të bëhet saktësimi urgjent i evidencave për sasitë dhe vendndodhjen e trojeve dhe tokave disponibël shtetërore që do përdoren për kthim e kompensim.

Të urdhërohet hartimi i hartës së çmimeve të tregut për trojet dhe tokat, qoftë dhe me vlera të përafruara, që do të shërbejnë për të fiksuar në ligj kriteret e kompensimit financiar dhe madhësinë e tyre.

Të bëhet saktësimi i pronave të pretenduara nga komunitet fetare dhe familja mbretërore.

Të përshpejtohet puna në komisionin e posaçëm parlamentar për kthimin dhe kompensimin e pronave, për hartimin e ligjit të ri të përmirësuar për këtë qëllim.Fjala në debatin parlamentar të së hënës për pronat

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 1-10-2002 nė 08:01 Edit Post Reply With Quote
Nano: "Kompensim per te gjithe pronaret"
Kryeministri Fatos Nano deklaroi nje kompensim te dyfishte per pronaret e tokave. Para anetareve te kryesise se Partise Socialiste dje, Nano premtoi nje zgjedhje te qendrueshme per ceshtjen e pronave, e cila do te mbylle te gjitha ekuivoket e dhjete vjeteve te fundit te tranzicionit, por edhe kontestet e ardhshme qe mund te kete."Eshte me rendesi historike per kete proces te rikonfirmohet konsensusi politik kombetar i vitit `91", deklaroi Nano. Keshtu do te krijohet "nje situate e qete edhe ne tregun e pronesise per token". Kjo gje do te nxise te gjitha investimet e huaja dhe te brendshme ne tregun imobiljar. Nano vleresoi pa paragjykime bashkepunimin e pozites me opoziten edhe per ceshtjen e pronave. Ai i kerkoi pozites, "te njejtin nivel te pergjegjesise dhe bashkepunimi per te kuptuar se nuk eshte praktikisht e mundur qe cdo padrejtesi te 50 apo 60 vjeteve te fundit te zgjidhet me nje apo me disa akte ligjore". Socialistet do te zbatojne te gjitha detyrimet kushtetuese ndaj pronareve te tokave, por "pa kryer shkelje kushtetuese ndaj regjimit te instaluar tashme, mbi te cilin bazohet i gjithe sistemi i stabilitetit kombetar te ekonomise dhe te shoqerise". Kryetari i socialisteve kerkoi dje qe te "korrigjohen sa te jete e mundur padrejtesite historike", lidhur me problemin e tokave. Per kete nuk duhet te kete asnje nxitim nga te gjitha palet pjesemarrese ne kete proces. Nano preku edhe problemin e pronave te Zogut, per te cilat tha: "Ne, si maxhorance, nuk kemi ndonje kontest qe familja e ish-mbretit te trajtohet si te gjitha familjet e tjera ish-pronare, pra, duke ndare mbretin nga mbreteria dhe trashegimtaret e mbretit nga trashegimtaret e shtetit". Nano kerkoi qe te mos preket vecanerisht ligji 7501 per token i miratuar ne vitin `91, i cili gezon konsensusin e te gjithave forcave politike. Ky ligj s'ka nevoje per abrogim, apo per ndryshim ne substance, sipas kreut socialist, sepse prekja e tij do te sillte pasoja te medha ne jeten e vendit.

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 2-10-2002 nė 07:29 Edit Post Reply With Quote
PS ndez dritën jeshile për pronat e Leka Zogut


--------------------------------------------------------------------------------

al.kre

TIRANE

Familja mbretërore do marrë pronat. "Si gjithë qytetarët e tjerë", ky është qëndrimi i Kryeministrit Nano dhe PS. Pasardhësit e ish-mbretit Zog pritet që të bëhen pronarë të tokave apo ndërtesave që Ahmet Zogolli kishte para se të shpallej mbret.

Qeveria e drejtuar nga socialistët pritet që të mos njohë asnjë nga pronat që ish-mbreti Zog fitoi pasi hipi në fronin mbretëror shqiptar. Kryeministri Fatos Nano duke folur dje në lidhje me çështjen e kthimit dhe të kompensimit të pronave tha se "ne si maxhorancë nuk kemi ndonjë kundërshtim që familja e ish-mbretit të trajtohet si të gjitha familjet e tjera ish-pronare, duke ndarë mbretin nga mbretëria dhe trashëgimtarët e mbretit nga trashëgimtarët e shtetit". Kryesisë i është paraqitur një platformë nga ana e ish-ministrit të Financave, Anastas Angjeli. Ky i fundit në cilësinë e kryetarit të Komisionit për politikat ekonomike brenda PS, ka propozuar që familjes mbretërore t'i kthehen vetëm pronat që njiheshin si personale të Ahmet Zogollit dhe jo ato që njiheshin si prona mbretërore më pas. Nano çështjen e kthimit të pronave të familjes mbretërore e diskutoi dje, ndërsa po merrej vendimi politik për ligjin e pronave. Kryesia e PS mori dje vendimin për miratimin e këtij ligji, i cili është duke u diskutuar në komisionet dypalëshe ngritur qëllimisht për këtë problem. Nano tregoi vizionin e qeverisë në lidhje me këtë ligj. Ai tha se do të bëhet çështë e mundur në mënyrë që të rregullohet një padrejtësi 50-vjeçare. Nano tha se, ligji i ri për kthimin dhe kompensimin e pronave duhet që të ketë konsensusin politik të të gjitha partive. Ai garantoi që në asnjë rast nuk do të preket ligji i miratuar më 1991 për ndarjen e tokave sepse në të kundërt do të shkaktoheshin probleme të mëdha. "Nuk do të preket sistemi aktual i pronësisë", tha Nano. Ideja e qeverisë së re në lidhje me këtë ligj që duhet të ishte miratuar me kohë, konsiston në kompensimin fizik dhe financiar të ish-pronarëve. Nëse pronat e tyre nuk mund të kthehen më tek ish-pronari për shkak se mbi të ka ndërtime për interes publik, atëherë shteti do t'i kompensojë me toka që janë pronë e tij ose me para në dorë.

gsh

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 4-10-2002 nė 14:53 Edit Post Reply With Quote
Parlamenti miraton rezolutën për kthimin dhe kompensimin e pronave

Kuvendi i Shqipërisë miratoi dje në seancë plenare rezolutën me anë të së cilës, qeveria shqiptare detyrohet të ngrijë procedurat, të cilat bëjnë të mundur dhënien me qera të tokave dhe pronave, të cilat janë në dispozicion të ish-pronarëve, për kompensimin, si dhe tjetërsimin e tyre. Në rezolutën, e cila është iniciuar nga një grup deputetësh të opozitës dhe është miratuar me konsensusin e të gjitha forcave politike, gjatë takimeve që kanë pasur këto të fundit me përfaqësuesit e tyre në komisionet parlamentare, thuhet se "Për nga informacioni që i është bërë Kuvendit, si dhe debati i zhvilluar, konstatohet se ka vonesa në hartimin e ligjit përfundimtar për kthimin dhe kompensimin e pronave. Ka patur gjithashtu, raste të moszbatimit të nenit 3 të ligjit nr. 8337, dt 30. 04 1998, për mostjetërsimin e tokave bujqësore, pyjore livadheve dhe kullotave, deri në kompensimin e ish-pronarëve". Gjithashtu, rezoluta i drejtohet edhe komisionit të posaçëm parlamentar, të ngritur për çështjen e pronave, të përshpejtojë hartimin e projektligjit për pronat, i cili shmang abuzimet e vëna re nga procesi i tjetërsimit të tokave, të cilat janë vënë në dispozicion të ish-pronarëve të prekur nga reformat në shpërndarjen e tokave, me kompensimin e tyre në toka bregdetare, etj. Në të njëjtën kohë, me anë të rezolutës, Kuvendi i Shqipërisë i kërkon qeverisë shqiptare dhe organeve të qeverisjes vendore që deri në hartimin e projektligjit të ri, të ndërpresë tjetërsimin dhe dhënien me qera të pronave disponibël shtetërore, me përjashtim të rasteve kur vepron ligji që ka të bëjë me shpronësimet publike. Në votim morën pjesë shumica e deputetëve të parlamentit, dhe projektrezoluta u miratua me shumicë absolute votash. Në përfundim të seancës, deputeti i Partisë Demokratike Jemin Gjana, i kërkoi kryetarit të Kuvendit Servet Pëllumbi, që rezolutën në fjalë të votuar nga parlamenti shqiptar, t'ia përcjellë të gjitha organeve ekzekutive qendrore dhe vendore, me qëllim që kjo rezolutë të mos mbetet vetëm në letër dhe komunat e bashkitë e rretheve, të mos informohen për përbërjen e saj vetëm nëpërmjet medias.

Eva Gjura

55

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 6-10-2002 nė 16:44 Edit Post Reply With Quote
Pronat në gijotinën e korrupsionit


--------------------------------------------------------------------------------

Andrea STEFANI

T'i kthehen apo mos t'i kthehen pronat familjeve të shpronësuara nga komunizmi? Kjo dilemë hamletiane nuk ka më një përmbajtje ideolo-gjike. Madje qëndrimet e ndryshme nuk burojnë as nga nevoja politike. Sepse 10 vjet më parë, shqiptarët, kush me qejf e kush pa qejf, iu bindën vullnetit të historisë për të braktisur sistemin komunist dhe për të ndërtuar një sistem të bazuar në pronën private. Nuk ka më parti me peshë që janë kundër (ose të paktën nuk shprehen hapur) pronës private. Atëherë cila është ajo forcë që e pengon korrigjimin e një krimi të kryer nga komunizmi? Cila është ajo forcë që i bën partitë - pavarësisht nga ngjyra - të çirren për të drejtat e pronarëve kur janë në opozitë, dhe t'i tradhëtojnë ato sapo vijnë në pushtet? Kjo forcë është korrupsioni. Ndërsa në fillimet e shekullit të kaluar pronarët shqiptarë i trembeshin fantazmës së komunizmit, sot, në fillimet e shekullit të ri, ata po tmerrohen akoma më keq nga fantazma e "KORRUPSIONIT". Ndaj edhe rikthimi i të drejtës së pronës është në fakt, një luftë e ashpër mes drejtësisë dhe korrupsionit. Akti i parë i komunistëve pas ardhjes në pushtet ishte kryerja e një shpronësimi të thellë të pronarëve në fshat e qytet. Pa këto shpro-nësime komunizmi nuk do të ishte komunizëm ndërsa marrja e pushtetit me armë vetëm një bonapartizëm i rëndomtë. Xhveshja e pronarëve me ligjet e diktaturës, shkelja e shenjtërisë së pronës private u bë thelbi i atij procesi që u quajt revolucion popullor.

Ndaj hapi i parë pas rënies politike të komunizmit duhej të qe rikthimi i pronave të grabitura. U shpresua, u tha, por nuk u bë kështu. Përse?

Në fillimet e tranzicionit ndrojtja për korrigjimin e plotë të krimeve të kryera mbi pronën kishte më shumë shkaqe politike. Partitë i trembeshin zemërimit fshatar, tregues ky që flet se nuk ishte vetëm populli që nuk e kuptonte ende thelbin e sistemit të ri që brohoritej nëpër rrugë. Më shumë se rivënia në vend e të drejtës, politikanëve i duheshin votat. Të gjithë thërrisnin poshtë komunizmi ndërkohë që po ata vetë, nuk mendonin të kurohej masakra e tij në fushën e pronësisë. Frut i këtij mentaliteti qe konsensusi PD-PS për dy ligje që njihnin vetëm në formë mjaft të kufizuar të drejtat e pronarëve të grabitur. E megjithatë, edhe pse të cunguar, këto ligje nuk janë zbatuar ende. Pushtetarë e parlamentarë vazhdojnë të justifikohen me pasoja fatalitetesh historike të pakthyeshme, me pamundësira të llojeve të ndryshme. Madje disa fshihen edhe prapa Kushtetutës. Por nëse ka një akt që mbështetet plotësisht nga fryma e Kushtetutës së Shqipërisë, është pikërisht kthimi i plotë i pronave të rrëmbyera nga komunizmi. Ndërkaq, kundër frymës së Kushtetutës është vetëm procesi i grabitjes së tokave që tashmë është shndrruar në një epidemi.

Mohimi i Pronës si Korrupsion
Ndryshe nga fshati, ku kthimi i plotë i tokave ish pronarëve shfaqej - në pikëpamje sociale - më i komlikuar por jo i pamundur, ajo që demaskon mungesën e plotë të vullnetit për korrigjimin e një padrejtësie historike është këmbëngulja për moskthimin e pronave në qytete. Dhe nuk është çështja se "e majta" s'do dhe "e djathta" do. Konservimi i për më shumë se 10 vjet i krimeve komuniste mbi pronën është vënë në shërbim të korrupsionit. Janë të korruptuarit në pushtete e biznese që në aleancë mes tyre nuk mund të duan rivendodjen e drejtësisë. Pse? Sespe prona "publike" e trashëguar nga komunizmi po vidhet, grabitet për pasurim korruptiv nga segmente të ndryshme të pushteteve, kontrabandës dhe mafias. Nën komunizëm prona private ra në duart e shtetit. Nën "demokraci" prona private po bie në duart e brigantëve, trafikantëve, mafiozëve. Mbi këtë pasuri, mbi këtë pronë të zezë "private", Shqipëria, ose më mirë politikanët e saj, pretendojnë të ngrenë demokracinë! Por dihet se mbi të tillë themele mund të ketë vetëm plutokraci. Një lloj surrogatoje e "demokracisë" e ngjashme herë me komunizmin, klanizmin e herë fashizmin dhe në të cilën, demokracia është vetëm një imazh, një reklamë.

Dje masakruar nga komunizmi sot nga korrupsioni. Ky është fati i pronës private të shpallur, e shenjtë, në Kushtetutën e Shqipërisë. Vërtet ajo, prona, është një shenjt, por një shenjt i kryqëzuar nga të korruptuarit.

Kalbësia është aq e thellë sa vjedhien nëpërmjet dhënies "me qera" e ka denoncuar edhe vetë gazeta "ZP". Ajo ka bërë publike manipulimet me tokat në të gjithë vijën bregdetare "në zonat më të spikatura turistike, si në bregdetin e Durrësit dhe Kavajës (Golem), në zonën turisitike bregdetare të Vlorës, Sarandës, në zonën e Korçës, në Tiranë". Për më shumë se një vit vetë gazeta e pushtetit po denoncon se "vetëm me një firmë të njerëzve të papërgjegjshëm, me mijra hektarë tokë shtetërore në bregdet janë tjetërsuar, duke u kthyer në tokë truall dhe duke kaluar në mënyrë të paligjshme në duart e njerëzve të paligjshëm". Çfarë është bërë dhe ç'do të bëhet për të ndëshkuar këtë masakër? Këto akuza janë në harmoni të plotë edhe me zëra opozitarë. Deputeti republikan Begeja ka deklaruar po ashtu fakte tronditëse. Sipas tij "toka, pyje, livadhe e kullota veçanërisht në zonat bregdetare po u jepen me qera për 99 vjet formave private dhe personave të rangjeve të larta politike, apo afër tyre, duke i tjetëruar ato". Si është e mundur që këto grabitje nuk e cënokan Kushtetutën ndërsa kthimi vënia në vend e drejtësisë për pronat e dhunuara nga komunizmi e rrezikokan atë?

Rezoluta e miratuar në Parlament për ndalimin e dhënies me qera të pronave publike nuk thotë asgjë sesi do të ndëshkohen këto vjedhie, si do të korrigjohen këto padrejtësi. Rezoluta i kërkon ekzektuivit të ndalë tjetërsimin (d.m.th. vjedhien) e mëtejshëm të tokave publike. Po a mund të ndalet vjedhja pa ndëshkim? Ndërkaq nuk ka asnjë garanci se ekzekutivi do t'i përmbahet frymës së kësaj rezolute. Provë për këtë është moszbatimi i një urdhërese të lëshuar jo shumë kohë më parë nga qeveria, për ndalimin e tjetërsimit të tokës në pronë të shtetit. Rezultati? Krejt i kundërt me ç'ka kërkonte urdhëresa. E informuar se së shpejti mund të miratohet ligji për kthimin dhe kompensimin e pronave pronarëve, hidra e korrupsionit nisi të punojë në ethe, ditë e natë, për të gëlltitur sa më shumë troje turistike në mënyrë që kur të miratohet ligji, pronarëve t'u mbetet asgjë. Kjo tregon se në ekzekutivin shqiptar nuk ekziston vullneti për të ndalur këte makutëri korruptive që po çon në një ekzekutim të dytë të të drejtës së pronës në Shqipëri. Në një shpronësim të dytë të pronarëve. Nuk ka Kushtetutë demokratike që e justifikon këtë mungesë vullneti për rivendosjen e drejtësisë. Vetëm korrupsioni.

Kthimi i Pronave si Drejtësi
Kthimi i pronave të rrëmbyera nga komunizmi nuk është një shqetësim që i takon vetëm pronarëve. As një çështje thjesht ekonomike. As e të majtës apo të djathtës. Eshtë një problem i të drejtës mbi të cilën themelohet një shtet. i respektimit të Kushtetutës e cila nuk duhet të mbetet vetëm një garniturë që kënaq sytë e perëndimit. Nëse e drejta e pronës nuk vihet në vend, do të thotë se zinxhiri i padrejtësise do të vazhdojë dhe se shteti nuk do të gjejë kurrë qetësi. Sespe pa respektimin deri në fund të së drejtës së pronës, si edhe çdo të të drejte, pushteti do të jetë dhe do të mbetet në dorë të të korruptuarve, të ligjve, mafiozëve që nuk respektojnë asgjë, që nuk kanë asgjë të shenjtë pra, as shtetin vetë.

Shqetësimi i parë i çdo qeverie duhet të jetë pikërisht vënia në vend e Kushtetutës, e në radhë të parë e të drejtës së pronës që sanksionon ajo, i pronës së fituar me blerje (por jo me para të ndyra), me trashigimi ose me dhurim. Pra shqetësimi duhet të jetë jo ai se mos shkelet Kushtetuta duke i kthyer pronat pronarëve por, sesi të mbrohet ajo duke ju dhënë të drejtën pronarëve dhe duke ndalur e ndëshkuar rrëmbimin e paligjshëm të tokave.

Në fakt është pikërisht mosdhënia e të drejtës pronarëve të ligjshëm që ka shkaktuar katastrofa të pakthyeshme. Shikoni ish-plazhin e Durrësit! Por jo, nuk mund ta shihni dot. Ai nuk është më. Një krim i vërtetë është kryer atje. Një pasuri e tërë turisitike që do të mund të sillte miliona për vendin, është katandisur në një zonë të qelbur banimi ku të thëthijnë mushkonjat. Plazhin e kanë vrarë ndërtime të shëmtuara pa leje mbi toka të rrëmbyera.
Duhet vullnet bazuar në drejtësi për të shëruar këto kobe që nuk kanë ndodhur në asnjë shtet të botës. Por këtë nuk mund ta bëjnë natyra të korruptuara. Ujku nuk mund të mos çajë dhe rrëmbejë në tufë, akrepi nuk mund të mos pickojë. Duhen të tjera karaktere. Por tani për tani, ujqit mund t'i përmbajë vetëm ligji, vetëm Kushtetuta që nuk është e tyre, por e njerëzve, e Shtetit.

Një nga funksionet bazë të një shteti me liri (demokratik) është ruajtja e pronës së private. Ky shtet e ndihmon individin që duke respektuar pronën publike të zhvillojë e fuqizojë edhe pronën e tij. Vetëm shteti komunist kishte për qëllim rrëmbimin e pronës private indvidit, xhveshjen e tij nga prona. Ai shtet u përmbys por mentaliteti i tij mbahet ende. Ndryshe nuk kanë si shpejgohen deklarimet e deputetit socialist Angjeli që moskthimin e pronave pronarëve e justifikon me mospagimin nga ana e tyre të tatimit të jashtëzakonshëm mbi fitimet e luftës të imponuar nga shteti komunist! Eshtë tepër cinike që një padrejtësi të re, moskthimin e pronave, ta trukosh me të drejtën e shtetit komunist, me dhunën e tij dhe ish-pronarët viktima, t'i paraqitësh si evazorë fiskalë.
Nëse nën komunizëm shpronësimi i pronarëve u bë në emër të popullit (në thojza) sot mohimi i kësaj të drejte po bëhet në emër të korrupsionit (pa thojza). Ndaj sot në vigjilje të "demokracisë" prona private është edhe më e rrezikuar se në vigjilje të komunzmit. Ajo u shkel, u gropos, u pushkatua nën komunizëm por u ringjall në dalje të tij. Dokumentat kadastralë nuk ishin asgjesuar. Por ajo nuk do të ringjallet më pasi shteti t'i kthejë "pronat". Nuk do të ringjallet më pasi rrëmbyesit e korruptuar të manipulojnë e falsifikojnë, apo zhdukin dokumentat kadastralë, kur nën pretekstin e "realiteteve historike kokëforta", të vëshirësive finaciare të shtetit apo edhe stabilitetit makroekonomik, pronarët të mashtrohen nga një shtet Pilat i cili, nuk po kërkon rivendosjen e drejtësisë, por thjesht larjen e duarve nga loja e shpronësimeve që dje e bëri komunzmi dhe që sot, po e vazhdojnë në liri të plotë të korruptuarit. Pasi të korruptuarit të grabisin gjithçka, qeveritarët do justifiohen se nuk ka më troje për kompensim. A doni nga një copë mal? - do pyesin me ironi. Akomë më pas, kur të ngrihet versioni i kompensimit fianciar do të thonë se nuk ka para dhe do të ofrojnë çmime mjerane, shumë larg vlerës reale. Shteti po përgatitet t'u flakë pronarëve sikundër "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur", një thes: Ja ku i keni, merrini! Por nuk do të jetë drejtësia aty, nuk do të jetë koloneli "Z". Do të jetë vetëm një thes i kalbur me kockat e pronave të dikurshme të brejtura nga hijenat e korrupsionit.

Ky është korrigjimi i krimeve të komunizmit, kjo është lufta kundër korrupsionit? Eshtë kjo Drejtësia, themeli i demokracisë që presim të na njohë dhe pranojë Europa? A është humane që pronarët e ligjshëm të mbeten fatalisht në anën e viktimës? Nën komunizëm u sakrifikuan për "popullin". Në "demokraci" po sakrifikohen për të korruptuarit. Deri kur kështu? Gjithçka po ndodh dëshmon se në Shqipëri sundon një dorë politikanësh që besojnë në ekuacionin Kapitalizëm = Mashtrim. Por edhe këtë herë do vetëmashtrohen dukë u bërë sjellës të fatkeqësisë si për veten e tyre, ashtu edhe për pronarët, popullin, Shqipërinë.

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 9-10-2002 nė 23:43 Edit Post Reply With Quote
Qeveria ka thene: Nuk ua kthejme dot pronat
- Zoti Tora si e vleresoni rezoluten e miratuar ne parlament per trajtimin e pronave te ish-pronareve?

- Rezoluta eshte nje hap perpara. 7 muaj me pare, kur u krijua komisioni per hartimin e ligjit mbi problemin e pronesise ne paraqitem opsionet tona per komisionin dhe kerkuam me insistim, qe qeveria shqiptare te nderpriste veprimet abuzive qe po ndodhnin me pronat. Me shkrim ne i kekrkuam komisionit qe te merrte kete mase, por kjo nuk u mor parasysh dhe u desh te zhvilloheshin aktivitetet e qeverise te kesaj periudhe, si tjetersimi i trojeve turistike, i cili vazhdoi ne menyre galopante, tjetersimi i trojeve ne zonat urbane, i cili vazhdon edhe sot, dhenia me qera e zonave turistike dhe tokave bujqesore per afate kohore nga 30-99 vjet, te cilet realisht komplikojne shume problemin e pronesise. Ne qofte se shteti, parlamenti e qeveria do te kerkonin nje zgjidhje sa me te bute sociale, duhej domosdoshmerisht te nderpriste aktivitetin per tjetersimin e trojeve dhe dhenien me qera te tyre, qe me daljen e kushtetutes, sepse eshte nje kusht, qe kushtetuta e ka vendosur ne nenin 181 fraksion 2, i cili thote qe te gjitha ligjet dhe aktet normative qe kane te bejne me shpronesimet dhe konfiskimet nuk duhet te zbatohen, kur bien ne kundershtim me kete kushtetute. Por realisht nuk ndodhi keshtu.

- Ekzistojne disa projektligje te sugjeruara ne lidhje me trajtimin e pronave dhe ish-pronareve. Si i vleresoni dhe cilat jane pikat ku keni divergjenca?

- Aktualisht komisioni parlamentar ka ne dore 4 projektligje qe jane paraqitur nga deputete te ndryshem dhe nga qeveria per zgjidhjen e problemit te pronesise. Dy projektligjet qe ka paraqitur qeveria ne fund te nentorit te vitit te kaluar iu paraqiten me urgjence te jashtezakoneshme parlamentit per miratim. Keto nuk jane projektligje te mirfillta, te plota, por jane vetem amendamente per ndryshimin e dy ligjeve kryesore qe kane te bejne me pronesine 76/98-es qe trajton problemin e trojeve dhe 76/99 -es qe trajton tokat bujqesore. Ne thelb keto dy projektligje edhe sot nuk zgjidhin asgje. Ne rradhe te pare keto projekt-ligje, jane te pambeshtetura ne kushtetute dhe nuk zbatojne ato detyrime qe ka ajo. Se dyti, nuk jane te shoqeruara me asnje studim ekonomik, me asnje studim statistikor apo financiar. Jane ligje qe u bene me shpejtesine maksimale brenda nje jave per te arritur afatin qe kishte kuvendi i Shqiperise deri ne nentor te vitit 2001 per zbatimin e kushtetutes, afatin trevjecar. Ne nje debat qe patem ne zyren e zotit Gjinushi, i cili ishte edhe kryetari i komisionit qeveritar per hartimin e ketyre projektligjeve, ai pranoi se shteti nuk ka mundesi te kompesoje me toka ne zonen turistike, nuk ka mundesi financiare per te kompesuar pronaret dhe e thene shqip na tha: "merrni c`ka mbetur, gje tjeter nuk ka per ju". Dhe kjo u pranua ne nje takim zyrtar qe patem me te dhe cuditerisht pas tre ditesh keto dy projektligje me shume pak ndryshime iu derguan prlamentit per miratim. Ndersa per sa i perket dy projektligjeve te tjera, njeri trajton problemin e trojeve dhe eshte paraqitur ne parlament qe para tre vitesh. E them perpara tre vitesh, sepse eshte nje projektligj ne pergatitjen e te cilit ka dhene kontribut edhe shoqata jone dhe me inisiativen e deputetit Sabri Godo legjslacionin e kaluar u fut per tu miratuar, por asnjehere nuk u mor ne shqyrtim dhe ne seancen e fundit te parlamentit me nje procedure qe e di parlamenti se si eshte, ai projektligj nuk u hodh per diskutim dhe nuk u miratua por u la qe te diskutohej ne seancen e pare te parlamentit te ardhshem. Por duhet pranuar qe edhe ky projektligj nuk eshte i plote, pasi ai trajton vetem nje kategori pronash, ate qe ndodhet brenda vijave te verdha te zonave urbane, kurse tokat bujqesore dhe pronat e tjera nuk trajtohen nga ky projektligj. Duke u ndodhur perpara nje fakti te tille ekspertet e shoqates tone hartuan nje projektligj te plote, ku perfshiheshin te gjitha pronat si ato urbane, tokat bujqesore, kullotat, pyjet si dhe pronat e luajtshme qe jane konfiskuar nga regjimi komunist ne te kaluaren. Prona si kategori eshte e barabarte dhe te gjithe njerezit kane te drejte ta diskutojne. Evolimi i situates kerkoi si domosdoshmeri hartimin e nje ligji te vetem qe te trajtoje te gjitha kategorite e pronave. Menyrat e zgjidhjes dhe menyrat e procedimit per zgjidhjen e tyre mund te mos jene te njejta, por ligji te drejten e pronesise duhet t'jua ktheje te gjithe atyre qe jane shpronesuar padrejtesisht nga regjimi komunist dhe perfitimet duhet t'i kene te gjithe te barabarta.

- Shoqata juaj dhe Partia Republikane i jane drejtuar Gjykates se Strasburgut me nje ankese, e cila ne nje fare menyre e penalizon qeverine shqiptare. A keni patur kontakte dhe a jeni ne dijeni te vijueshmerise se procesit?

- Nje nga padrejtesite qe i jane bere pronareve eshte ligji 7501, i cili perflitet me te madhe edhe keto kohet e fundit dhe qe shoqata jone e ka denoncuar edhe ne gjykaten kushtetuese, por kjo gjykate nuk e ka vleresuar si antikushtetues. Duke lexuar te drejtat qe jep karta evropiane e te drejtave te njeriut, duke lexuar kushtetuten tone dhe te gjitha te drejtat nderkombetare, qe gezojne qytetaret evropiane e ku duam te shkojme edhe ne, ju drejtuam Strasburgut per te shqyrtuar dhe per te marre nje vendim sa me te drejte per kete ligj. Denoncimi eshte bere qe ne vitin 1995, por duhet pranuar fakti se gjate kesaj periudhe gjykata e Strasburgut thuajse nuk ka funksionuar. Per nje periudhe kohe 2-3 vjecare u be rikonstruksioni i saj, riorganizimi i plote dhe tani ka hyre ne procedure. Ne praktiken shkresore qe kemi me kete gjykate kemi marre sugjerime dhe kemi cuar here pas here dokumenta plotesues qe sherbejne per te vertetuar kerkes padine dhe jemi ne pritje te seances se gjykimit te Strasburg, kemi marre kontakte edhe me Parlamentin Europian, Keshillin e Europes, por gjykata eshte nje institucion i pavarur, ne te cilin nuk mund te nderhyet dhe as te ndikohet per pershpejtimin e gjykimit te ceshtjes. Ndaj jemi ne pritje.

- Opozita kryesore ne vend nuk ju ka mbeshtetur ne opsionin tuaj. Pse ka ndodhur kjo?

- Eshte e vertete deri ne nje fare mase qe nuk na ka mbeshtetur. Ne vitin 1991 eshte bere nje kompromis i madh, qe nga te gjithe sot pranohet si nje deshtim i gjithe procesit te tranzicionit te Shqiperise per sa i perket problemit te pronesise. U be kompromisi per ligjin 751, kur dy forcat kryesore politike qe mund te merrnin vendimet perfundimtare rane dakort dhe shperndane token per fryme. Gjate gjithe kesaj periudhe ceshtja e pronesise filloi te kthehej nga nje proces ekonomik qe kishte te bente me zhvillimin e Shqiperise, ne nje proces politik qe kishte te bente me blerjen e votave. Ne kete kuader te dy forcat politike nuk donin te prisheshin me fshataresine, te cilen e bene pronare, nuk donin te humbisnin votat e fshataresise dhe votuan ate ligj, i cili akoma eshte ne fuqi ne Shqiperi. Dalja e kushtetutes, ose e referendumit qe u zhvillua per kushtetuten ne vitin 1998 beri qe situata juridike te ndryshoje plotesisht. Kushtetuta e percakton qarte se prona mund te fitohet vetem nepermjet nje dhurimi, vetem nepermejt nje blerjeje nga pronaret, ose nepermjet nje trashegimnie. Ne kete kuader ligji 7501 nuk realizon asnje nga keto te drejta, sepse ne momentin qe ka dale ligji shteti nuk ka qene pronar. Te ndodhur perpara ketyre fakteve dhe te ndodhur para ketij tranzicioni te tejskajshem dhe te dhimshem per popullin shqiptar, une mendoj se opozita shqiptare e ka ndryshuar mendimin e saj, ne rradhe te pare PR qe eshte nje parti qe na ka mbeshtetur gjithmone ne te drejten tone, por edhe partite e tjera si PBK e PLL. Problemi eshte tek PD. Une mund te ndalem ne dy momente te qendrimit te liderit te kesaj partie z.Sali Berisha, i cili ne nje takim qe beme ne muajin Nentor ne nje tryeze te rrumbullaket ne hotel Dajti u shpreh se: "eshte gabim zhvillimi i situates se pronave ne kete forme dhe ne duhet t'i rikthehemi situates se vitit 1991". Edhe ne kongresin e PR zoti Berisha u shpreh se do te mbeshtese me te gjitha te drejtat e tij kerkesen e PR per rivendosjen ne vend te se drejtes se prones, si dy parti qe i perkasin te njejtit grupim politik. Por ne jemi jashte politikes. E drejta jone nuk ka te beje me njerin, apo tjetrin krah te politikes. E drejta jone ka te beje me qendrimin e te drejtes, me qendrimin per te luftuar korrupsionin, qendrimin ndaj parimeve te demokracise evropiane. Ne kete kuader ne mendojme qe te gjitha partite sidomos ato te djathta duhet te mbajne nje qendrim kushtetues, te drejte ndaj prones, sepse keshtu do te percaktonin me sakte pozicionin se kujt i perkasin dhe do te luftojne ate fenomen te tmerrshem korruptiv qe ka ndodhur dhe po ndodh sot me pronen. E theksoj kete, sepse faktori korruptiv eshte nje nga faktoret kryesor dhe te pashembullt ne te gjithe vendet e demokracise evropiane, qe ka ndodhur dhe po ndodh me pronen.

Juli Xhokaxhi

kj

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 19-10-2002 nė 16:47 Edit Post Reply With Quote
"Respektimi i pronës, gur prove i demokracisë"
Forumi i intelektualëve të Shqipërisë, me anë të një letre dërguar në "Shekulli", i drejtohet zotit Romano Prodi, president i Komisionit Europian, zonjes Doris Pack, Europarlamentare, kryetare e Delegacionit per Europen Juglindore dhe gjithë institucioneve nderkombetare. Të nderuar zoterinj! Tranzicioni ne Shqiperi vazhdon te mbetet më i vështiri, demokracia teper e dobet, institucionet tepër të brishta. Pertej retorikës demagogjike dhe hipokrizisë, grupet qe perbejne sot te ashtuquajturën klasë politike, vazhdojne te favorizojne një shtet për interesat e tyre te ngushta egoiste. Ne këto kushte, problemi i kthimit te pronës dhe respektimi i te drejtës se pronës, perben nje gur prove, çështjen themelore per ndërtimin e demokracise pluraliste, ekonomisë së tregut dhe shtetit të së drejtës. Kthimi i pronës (Në kushtetutën e re është sanksionuar :e drejta e pronës është e garantuar: Neni 41/1), përbën hapin e pare serioz dhe te domosdoshëm për njohjen e padrejtësive të kryera me shpronesimet e dhunshme të regjimit komunist. Do të eliminohej kështu një nga shkaqet e përçarjes se thelle, qe gerryen sot popullin shqiptar, do te krijonte kushtet e mirënjohura per nje zhillim normal te ekonomise së tregut dhe do te shmangë polarizimin e madh te shoqerise shqipetare, që mund te vere ne rrezik arritjet e deritashme duke favorizuar korrupsionin. Kthimi i pronës do të bëhej një faktor i domosdoshem per ngritjen e nje shteti të vërtetë te se drejtes, per njohjen ne jetë dhe respektimin e te drejtave themelore të njeriut në një shoqëri të lirë. Ky proces eshte sot jetik per popullin shqiptar, sepse permes kthimit dhe respektimit rigoroz të të drejtes se prones, jo vetem qe do te korrigjoheshin nje varg gabimesh te renda, të kryera edhe gjate ketij dhjetevjeçari, por do i kthente shqiptarëve ndjenjën e shpreses se edhe ata mund te ndërtojne shtetin e tyre te te drejtes, se edhe në Shqiperi mund te zbatohet triada e Lokut, jeta, prona dhe lumturia. Ne mendojme se pas zgjidhjes së presidentit konsensual të Republikës, zgjidhja me drejtesi e problemit te prones përbën çështjen themelore të ndërtimit te strukturave të brendshme te ekonomise se tregut dhe te nje shoqerie të vërtetë demokratike. Prandaj ne po drejtohemi Juve, të nderuar zoterinj dhe te gjithe miqeve të demokracisë shqiptare qe te ushtroni ndikimin tuaj më të lartë, me qellim qe zgjidhja e problemit te pronës në Shqipëri të behet sa me shpejt dhe sa më drejt. Duke Ju shprehur mirënjohjen me te thelle, dhe ndjenjat e konsideratës tonë më të lartë.

Prof. Dr. Pandeli Cina ( President i Forumit të Intelektualëve të Shqipërisë)
Fatos Arapi (poet)
Sherif Delvina (historian)
Mirush Kabashi (aktor)
Faruk Myrtaj (shkrimtar)
Prof. Dr. Niko Pano (ekologjist)
Zef Rakacolli (nënkryetar i Forumit të Intelektualëve)
Lazer Stani (shkrimtar)
Xhevahir Spahiu (poet)
Prof. Dr. Eduard Sulstarova
Prof. As. Dr. Gjergj Sinani ( filozof)
Visar Zhiti (poet)shek

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 20-10-2002 nė 20:49 Edit Post Reply With Quote
"Me 7501 shkojmë në gropë jo në Evropë"
Selajdin Facja
Urakë, Librazhd

Jam nga fshati Urakë, komuna Rrajcë, rrethi Librazhd. Kemi mbi 12 vjet që gjoja jemi në demokraci, që gjoja janë zgjidhur ose janë në rrugën e zgjidhjes të drejtat e njeriut, që gjoja prona i takon e dota gëzojë ai që e ka të blerë, trashëguar etj. Por jo, nuk qenka e thënë që të jemi një ditë pa strese. Çdo ditë që kalon gjendja bëhet më e ndërlikuar, grindjet, sherret, mëritë për pronën janë bërë e bëhen çdo ditë më të mprehta. Pra për mendimin tim zgjidhja është të hiqet qafe ligji 7501, ligj që na ka futur në koflikt, ligj që ka marrë e po merr jetë njerëzish sot dhe në të ardhmen se prona nuk harrohet kurrë sa të jetë bota. Është në nderin e z.President që ky ligj të hiqet qafe këtij populli të shumëvuajtur dhe çdo njeri të marrë pronën e tij. Flitet për kompensime në bregdet etj, etj. Në bregdet nuk kanë lënë jo tokë, por as gurë për ne fukarenjtë që presim me sy lart. Por meqënëse paska tokë në bregdet, le t'u jepet atyre që janë pa tokë, atij që ka marrë tokën time. Populli thotë: "Guri i rëndë në vendin e vet". Tokë për ata që nuk kanë e di edhe unë që ka se ky popull thau me dhjetëra këneta , pra u përfituan me dhjetëra mijë hektarë tokë që sot janë djerrë dhe janë kthyer ose po kthehen prapë në këneta. Me ligjin 7501 nuk ka bujqësi, por anarshi, mohim të të drejtave të njeriut, shkelje të konventave ndërkombëtare, këtë tokë që e kanë blerë prindërit e mi që lanë kockat në dhe të huaj tjetri sot e shet e bëhet milioner me pronën time. Me ligjin 7501 nuk shkohet në Europë. Me 7501 shkohet vetëm në gropë.
Nëpërmjet "Shekullit", doja t'i thosha z. President: Do të më falësh por dy rrugë ka: ose të hiqet 7501 ose të nxirret një ligj tjetër për të na bërë prapë kooperativë bujqësore, pra ose në kapitalizëm pa 7501 ose në komunizëm sepse rrugë të mesme nuk ka. Ne si fshat nuk kemi marrë tapi toke se ka shumë probleme pa zgjidhur, pra asnjë nuk është zot i tokës dhe kush mund, zapton, bllokon rrugët, kanalet vaditëse, varoshet e fshatit, priten korrjet etj, dhe askush nuk vë dorë në këto çrregullime, gjendja sa vjen dhe bëhet më tragjike.

shek

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 22-10-2002 nė 08:33 Edit Post Reply With Quote
Ligji 7501 ja jep grekut Vorio Epirin me tapi

Ligji 7501 ja jep grekut Vorio Epirin me tapi

Shpronëson të gjithë shqiptarët etnik të Shqipërisë së Jugut si pronar të ligjshëm, duke i kthyer ata në emigrantë në atdhe të tyre dhe bën pronar emigrantët grekofon si ardhacak që janë.

Nuk e dinë deputetët socialistë historinë e Shqipërisë, që nuk duan të çfuqizojnë ligjin 7501?

Greku bën harta për Vorio Epirin dhe i boton në disa gjuhë, duke kërkuar trojet e Shqipërisë së Jugut, cakton bile edhe kufijtë, duke ndarë Shqipërinë në dy pjesë në të cilën njërën për vehte dhe tjetrën për Serbinë.

Megjithëse shumë historianë në SHBA dhe gjetkë e kanë shkruajtur dhe e shkruajnë vërtetësinë e trojeve shqiptare. Lexo librin e fundit të botuar në SHBA nga znj.Edith Pierpont Stikkney (Sacramento Junion College) me titullin "Shqipëria jugore ose Vorio Epiri i veriut" në çështjen europiane ndërkombëtare të vitit 1912-1923.

Serbi e merr me dhunë pjesën e tij duke vrarë, prerë, djegur, e deri në përzënien masive të popullit shqiptar në krahinën e Kosovës. Të njëjtën gjë bëjnë edhe maqedonasit e malazezët për të shuar fare ekzistencën e kombit shqiptar, i cili është kombi më i vjetër në Ballkan dhe në Evropë.

Qeveritarët tanë social-komunistë si agjentë të grekut e serbit të udhëhequr nga kryebanditi grekofil yzmeqar shekullor Vangjel Zhapës, shoku i Nehatit nëpërmjet të cilëve mori pushtetin jo me drejtësi e vota, por me çetat e dhunshme e tanke të telekomanduara nga greku, njerëz që përfaqësojnë llumin e proletariatit shqiptar, jo vetëm që privatizuan të gjithë pasurinë kombëtare në favor të grekut, të italianëve dhe asnjë privatizim për popullin shqiptar. Por përpiqen që dhe Shqipërinë e Jugut ta kalojnë në favor e në duart e emigrantëve grekofonë që kanë qenë punëtor, bujqër, argat të pronarëve të ligjshëm etnik shqiptar, këta grekofon përveçse krahëve të tyre nuk kanë pasur as kasolle për të jetuar, por kanë banuar te ndërtesat e quajtura "Hause" të ndërtuara posaçërisht për ta nga pronarët e tyre e jo në toka e kullotje etj. Tani, grekofonët me ligjin 7501 kanë marrë tokat e shqiptarëve, duke u kthyer ata në pronar dhe shqiptarët në emigrantë në atdheun e tyre.

Kështu që greku e ka marrë Vorio Epirin më tapi me anën e ligjit 7501. Kjo është arsyeja që grekofili Fatos nuk do që të anullohet ky ligj, që greku ta marr Vorio Epirin me tapi nga deputetët socialistë, që janë qorra nga trutë e jo nga sytë, siç është Fatosi. Grekofonët duke u bërë pronarë të tokave shqiptare këtu brenda në Shqipëri, shkojnë dhe i hipotekojnë tokat tona në hipotekat e Zvicrës si pasuri të dhuruara nga shteti shqiptar.

Sepse kushtetuta në nenin nr.41 pika 2 thotë:

(Prona fitohet me dhurim), pra grekofonët e kanë marrë pronën në bazë të kushtetutës që bëri Janullatosi me Imamin dhe Sabri Godon që nuk janë veçse injorantë dhe jo jurista, të cilët duhet të ishin jurist dhe të shquar në fushën e juridiksionit. Këto leshko u vendosën në qeverinë socialiste nga Greqia, e cila i shpërblen dhe e bën ligjin (petë e byrek si do vetë, Janullatosi).

Jemi ne shqiptarët etnikë, den-babaden pronar të ligjshëm të këtyre trojeve, dhe disponojmë dokumenta e tapitë origjinale të shtëpive, trojeve, tokave, kullotave, livadheve, pyjeve dhe jo yzmeqarët grekofonë.

I kemi mbrojtur me gjak në shekuj nga greku, po ashtu edhe nga turku, që nuk na lejonte të hapnim shkolla shqipe dhe nuk paguanim Taksidare dhe nuk pranonim të jepnim djemtë tonë për ushtrinë turke.

Kjo mbrojtje shekullore nuk është bërë nga qeveria, por nga lidhja besa-besë që nga jugu i Çamërisë deri në skajet më veriorë të Kosovës. Neve i kemi mbrojtur dhe do t'i mbrojmë deri në vdekje trojet tona etnike të trashëguara nga të parët tanë.

Nuk do të pranojmë kurrë që neve të punojmë tokat tona e prindërve tanë si argatë dhe pronar të jetë grekofoni, vllahu, rumuni apo bullgari. Prindërit, gjyshërit e stërgjyshërit tanë nuk kanë pranuar kurrë ta shesin tokën apo truallin grekëve sikur edhe dhjetëfishin e çmimit t'i jepnin grekërit me flori në dorë, prandaj edhe neve nuk do ta pranojmë kompesimin që afrojnë deputetët socialistë për të cunguar trojet shqiptare për ta katandisur Shqipërinë siç thuhet shqip (ta katandisësh kokoshin një thelë).

Lind pyetja e drejtë: Ku zbatohen ligjet e të drejtave të njeriut për shqiptarët, si zbatohen ato duke çpronësuar shqiptarin etnik dhe pronën e tij ja jep grekofonit.

Ndërsa në Greqi, fëmijët tanë që shkojnë si emigrantë nuk i lejojnë as emrin ta mbajnë shqiptar, por ta kthejnë në ultra ortodoks grek.

Ky ligj 7501, nuk ka shpronësuar vetëm shoqatën e të shpronësuarve apo shoqatën e kulakëve, por ka shpronësuar krejt shqiptarët që nga veriu deri në jug dhe ka pronësuar të gjithë grekofonët dhe emigrantët e tjerë, që kanë ardhur nga vendet fqinje këtu në Shqipëri. Ligji 7501, duke mos i dhënë pronarëve qytetarë e fshatarë tokën apo pronë e tyre ka krijuar përçarje, grindje e vrasje ndërmjet shqiptarëve, me mijëra familje janë në ngujim.

Shqiptarët kanë kërkuar shpërndarjen e tokës, sipas pronarëve të ligjshëm, por agjentura greke ka Lufter Xhuvelin ish komunistin injorant që bën politikën e grekut, aq sa kërcënon fshatarësinë shqiptare, duke i thënë në qoftë se nuk zbaton ligjin 7501 të shpërndarjes së tokës, unë nuk ju jap asnjë pëllëmbë tokë.

Prandaj kur vijnë delegacione greke e përgëzojnë shokun Lufter dhe e shoqërojnë gjithë buzagaz në televizionet shqiptare. Kështu, ai vërteton thënien e Konicës që shqiptarët si Xhuveli janë ata që shkatërrojnë Shqipërinë si dhe shoku Arben Puto që mbron të drejtat e njeriut grek me një nxënës, një mësues grek dhe shqiptarëve duke i vendosur në shkolla greke, ndërsa për shqiptarët e trojet shqiptare që po i merr greku nuk i vjen zëri, megjithëse vetë e kam takuar dhe ja kam shpjeguar këto që po shkruaj.

Lind pyetja tjetër: Pse nuk ikin minoritarët grekofonë nga Shqipëria? Kur politika është e keqe, ekonomia po ashtu e keqe, shqiptarët sipas tyre janë të ligj, përse nuk shkojnë në Greqi, pse rrinë këtu?

Kur vet shqiptarët largohen, pyetja merr përgjigjen, sepse ata bëhen pronarë të trojeve shqiptare, pa luftë, pa grindje, pa përpjekje dhe shumë kollaj me qeverisjen lokale ata kërkojnë të shkëputen nga Tirana e të lidhen me grekun, duke shkëputur trojet shqiptare në favor të Vorio Epirit.

Prandaj, deputetët demokratë si të gjithë deputetët e "Bashkimit për Fitore" që e njohin veten si shqiptarë atdhetarë, nuk duhet të pranojnë që të bëhet kompesimi i trojeve shqiptare, sepse nuk është as gabim, as faj, por është tradhëti t'i marri greku trojet tona etnike me kompesim.

Pra, Shqipëria duhet të kthehet në identitet, se çdo shqiptar ka qënë pronar, kush më shumë e kush më pak, ka qënë pronar i një prone se me atë ka jetuar, në Shqipëri nuk ka pasur industri, pra çdo shqiptar të marrë pronën e tij, ta shesi dhe të ndërtojë ku të dëshiroj ai. Por jo t'i nxjerrë automatikun vëllait shqiptar që i ka zënë tokën dhe t'i thotë: ik se të vras në tokën tënde. Kjo nuk është veprim i shqiptarizmit, por i armiqve të Shqipërisë, veprim i grekut, serbit, italianit etj.

Duke anulluar ligjin 7501, menjëherë gjendja stabilizohet dhe kompesimi bëhet vetëm për trojet brenda vijës së verdhë, duke kthyer çdo shqiptar në vendin e tij dhe Shqipëria kthehet në identitet.

Kështu, do të ngrihet bujqësia, investimet, kanalizimet dhe modernizimi i bujqësisë në shkallën e duhur. Tokat tona në Shqipërinë e Jugut kanë mbi 10 vjet që nuk punohen, ashtu i len pa punuar dhe neve nuk na i kthejnë.

Çfarë ndryshimi do të kishte marrë bujqësia sikur të kishte marrë pronari tokën e tij.

Që Shqipëria të kthehet në identitet, duhet të çfuqizohet ligji 7501.

Shqipëria e Shqiptarëve

Ekonomist

Llazar Xhelili


55Jam plotesisht dakort dhe kam qene ne ne 1992 kunder reformes agrare te Sali Berishes.

Tani mendoj eshte shume vone dhe as PD as Berisha nuk do te mund ta s´fuqizojne ndonje here.

Ku ja mban Berishes qe te deklaroje para zgjedhjeve se do te shfuqizoje ate ligj!

Katundaria shqiptare megjithese Berisha ja fali token qe nuk i takon nuk ja jep voten 100% perkundrazi.

Ne keto kushte


te djathtet duhet te veprojne krejt ndryshe ne keto kushte, por me duket se jam i vetmi qe mendoj ne keto kategori.

Ideja ime eshte sa e thjeshte dhe praktike, por nuk mund te realizohet ne rast se te djathtit ne diaspore nuk kane asnje organizimin minimal elementar.

Te djathtet ne RSH kane shume probleme mbijetese e nuk do te mund te arrijne qe te bejne dicka.

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 31-10-2002 nė 12:19 Edit Post Reply With Quote
Pronat bllokojne qeverine
Nevila Perndoj /Ligji i ardhshem per kthimin dhe kompesimin e pronave rrezikon te perfundoje ne dyert e Gjykates se Strasburgut. Kjo per shkak te kontraditave te medha qe ka komisioni lidhur me dy draftet e paraqitura nga qeveria. Sipas anetareve te komisionit, ato jane ne kundershtim me Kushtetuten. Anetari i komisionit per kthimin dhe kompesimin e pronave Maksim Begeja u shpreh dje se draftet e ardhura nga qeveria nuk jane gje tjeter vecse nje shtojce e ligjit aktual. "Dy draftet e qeverise nuk jane projektligje te mirefillta, por amendime qe kerkohen t'i behen ligjit ekzistues", tha ai. Kjo do te thote qe baza themelore te mbetet ligji i tanishem per te cilin republikanet kerkojne ta pershtatin me Kushtetuten. Per kete arsye, Begeja tha se qendrimi i kryeministrit Nano i mbajtur para dy ditesh eshte vetem nje demagogji politike. Ne mbledhjen e grupit parlamentar Nano tha se ceshtja e prones duhet te zgjidhet ne baze te Kushtetutes. "Paraqitja ne dy variante te nje neni te caktuar ne projektligj ne Kuvend, do te thote qe ligji te jete akoma i manget. Nje ligj qe do te jete akoma me i keq sesa ligji i miratuar me pare. Do te miratohet nje ligj qe te rrise me tej shkallen e korrupsionit, aq me keq te miratohet nje ligj qe te bie totalisht ne kundershtim me Kushtetuten cka do te sjelle nderhyrjen e organeve nderkombetare sic eshte Gjykata e Strasburgut qe te jape vendime per shfuqizimin e ligjeve te tilla. Pra ky Kuvend duhet te miratoje nje projektligj qe te miratoje ne rradhe te pare Kushtetuten e Shqiperise", tha Begeja. Ai shtoi se, nese ne Kuvend do te miratohet varianti i qeverise, atehere ligji i ardhshem do te jete nje leter pa vlere qe do te krijoje konfuzion dhe shqetesim per zhvillimin e ekonomise ne vend. Deri tani ne komisionin per kthimin dhe kompesimin e pronave jane miratuar 18 nene nga te cilat vetem tre prej tyre kane marre ojekin e te dyja paleve, ndersa nenet e tjera mbeten ende nje problem per t'u diskutuar. "Ka pasur dhe ka shume mendime kontraditore brenda komisionit lidhur me afatin e njohjes se pronesise. Ka nje pretendim per te njohur si afat vitin 1993. Duke vendosur kete kufi do te thote qe te gjitha transferimet te behen pas vitit '93 ne menyre abuzive te prones pra kalimi i prnes t'u behet jo atyre qe u takon, por pronareve qe kane qene dhe jane prane klaneve te caktuara qe qeverisin vendin. Ky eshte nje handikap shume i madh", tha Begeja. Republikanet kane kerkuar ne komision qe te mos kete tavan per njohjen e pronesise. Sipas Begese, prona ka ekzistuar dhe do te vazhdoje te ekzistoje perjetesisht persa kohe qe njihet pronari i ligjshem i saj.

kj

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 1-11-2002 nė 14:18 Edit Post Reply With Quote
Begeja: Nano duhet të shprehet qartë dhe prerë për kthimin e pronave

Përfaqësuesit republikanë në komisionin e Pronave,shprehet mjaft skeptik lidhur me rikthimin e pronave ish-pronarëve. Ata theksojnë se "megjithese ky komision u bë mëse 5 muaj që ka filluar punën e tij, përsëri nuk mund të thuhet se puna ka ecur me ato ritme te duhura, me qëllim që ky projektligj të paraqitet ne parlment dhe të jete në përputhje të plotë me Kushtetutën e Shqipërisë, ne përputhje me nenin 41 dhe me 181/1 te saj". Ndërsa, sa për deklaratën e Nanos për rikthimin e pronave, republikanët shprehen se "z.Nano duhet të shprehet qartë dhe prerë për këtë problem, që të plotësohet detyrimi kushtetues për kthimin e pronës pronarëve të ligjshem. Në radhë të parë duhet të aprovohet ligji 7501 për tokën dhe kur flitet pronë e paluajtshme, ligji e Kushtetuta, ligji ndërkombëtar, nuk ndan tokën bujqësore nga toka tjetër e paluajtshme. Por prona është një dhe e vetme. Në këtë kuadër, toka bujqësore është një pronë e paligjshme që i takon pronarit të ligjshëm. Nese Nano ka vullnetin që të përshtatë ligjin me Kushtetuten, në radhe të parë duhet të prononcohet për ligjin 7501. Kjo gjë duhet bërë edhe nga PD, sepse nuk është prononcuar qartë dhe prerë. Por, shton ai, deklarimet e Nanos janë kontradiktore. Nga një muaj e këtej që nga ngjarjet e liqenit artificial, Nano bashkë me Edi Ramën u prononcuan se do të legalizojmë ndërtimet pa leje. Në këtë rast, Nano dhe Rama tregojnë pronarë të trojeve pa leje, duke legalizuar këto ndërtime. Pronaret e tyre do te paguajnë diçka dhe me këto para do të kompensohen. Ky ishte deklarimi i parë i Nanos. Të legalizosh ndërtimet pa leje do të thotë që në fund të fundit, të abuzosh me pronen e pronareve të ligjsmme; së dyti, nese këtu flitet dhe Nano kishte parasysh legalizimin e zonës së liqenit, kjo është një preçedent që krijon premisa të tjerë, që të legalizohen ndertime të paligjshme në gjithë territorin e Shqipërisë, çka do të thotë te legalizohet abuzimi, korrupsioni, vjedhja e madhe që është bërë me pronat private. Këto qëndrime kontradiktore me bëjne shumë pesimist dhe nuk kam bindjen se ai me të vertetë po përpiqet realisht për të zgjidhur problemin e pronarëve, por eshte nje demagogji që po kërkohet të luhet ne kurriz të pronarëve, thjesht për t'u dhënë një copë letër pronarëve pa u kthyer pronën pronarëve. Pa kthyer pronën e tyre, sepse ne atë kohë z.Nano përcaktoi edhe çmimin e pronës bujqësore dhe trojeve dhe me saktë tha, se ne do të dyfishojmë çmimin e tokës dhe te trojeve. Çdo të thotë të dyfishohet çmimi? Ka shifra alarmante, po të behen krahasime me shifrat ekzistuese, po u dyfishua çmimi do te thotë që nje metër katror truall, të shkojë nga 1600 deri ne 3200 lekë. Por nuk ka të drejtë të vendose qeveria. Çmimet i vendos tregu, ofertat tregu. Të gjitha këto të japin me kuptosh, se Nano i bën këto deklarime për demagogji. Së pari, për pamjen e brendshme ndaj pronarëve dhe se dyti, për demagogji ndaj faktorit të jashtëm, për t'u lëne të kuptojnë se ne po merremi dhe do ta zgjidhim problemin e pronave", përfundon drejtuesit republikanë.

e.gj


--------------------------------------------------------------------------------


Gjana: Duhet të përcaktohet se deri ku do të jetë shkalla e njohjes së pronës

Ndërsa përfaqësuesi demokrat Gjana, lidhur me deklarimet e Nanos për pronat është shprehur se "mendoj se është vetem një nxitje më tej për objektivin e atij komisioni të posaçëm parlamentar që është krijuar dhe për obligimin e metejshem të parlamentit shqiptar, për ta çuar tek një zgjidhje me racionale zgjidhjen e problemit të pronave dhe dhenien e garancive ligjore, për ta zgjidhur kete problem. Sepse vetem me deklarime, çështja është e pazgjidhur. Tendenca për te hartuar ligjin dhe për t'i dhenë garanci ligjore këtyre zgjidhjeve qe ne i kemi bere permes deklarimeve politike, është zgjidhja e vertete. Këtu vlen të theksohet se problemi i zgjidhjes se çeshtjeve te pronesisë në Shqipëri, si një çështje nga më te vështirat dhe te komplikuarat, me nje kosto financiare te larte, me kosto sociale e politike, është tashme një kushtëzim, edhe lidhur me integrimin e Shqipërisë. Shqipëria duhet te ecte drejt integrimit, duke plotesuar një sërë parametrash, me të cilet edhe zgjidhja e dhene, bazuar në Konventen Ndërkombëtare, ne te drejten e shenjte te pronesise, për t'i zgjidhur ne menyrën më te mirë të mundshme, që na diktojne edhe kushtet pas 10-12 vjetesh". Sa për ecurine e komisionit të pronave, Gjana shprehet se "çmoj se ende eshte mjaft e veshtire se mund të arrihet zgjidhja më e mirë e mundshme, ende ka probleme, ende ka konceptime dhe qëndrime që nuk shkojnë në drejtimin e duhur. Unë çmoj se për disa çështje, ne kemi vendosur dhe kemi gjetur ndonje zgjidhje te patundshme. Çmoj se për dy gjëra jane dhe disa gjëra të tjera të rendesishme, eshtë çeshtja që ka të beje me pasjen ose jo të një kufiri, deri ku do të shkojne shkalla e njohjes së prones, në kuptimin e kthimit dhe kompensimit të saj.

e.gj

55

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 8-11-2002 nė 03:25 Edit Post Reply With Quote
Pronat, komisioni nuk i zgjidh dot
Anetaret e komisionit ad-hock per pronat, nuk kane ndermend te leshojne "pe" per te mbajtur nje qendrim te perbashket rreth problemit te tokes bujqesore. Kryetari i komisionit te pronave, Maksim Begeja deklaroi dje per "KJ" se duhet abroguar ligji 7501

sepse, sipas tij, po abuzohet me token bujqesore. Begeja shtoi se, draftet e mberritura nga qeveria rregullojne problemin e kthimit te pronave tek pronaret, por toka bujqesore, nuk saktesohet ne asnje nen te tij. "Toka bujqesore nuk i kthehet pronarit, por i shperndahet konform ligjit 7501. Pra mbahet ne fuqi ky ligj, i cili gjate zbatimit te ketyre dhjete viteve ka brenda abuzime te jashtezakonshme. Domethene, jo vetem qe mbahet ne fuqi ky ligj, por nga ana tjeter legalizohen edhe abuzimet qe jane bere duke shfrytezuar ligjin qe ka krijar hapesira. Ky eshte nje handikap qe do te krijoje konfikte", tha Begeja. Duke ndjekur kete llogjike, Begeja kerkoi te abrogohet ligji 7501 duke i kerkuar qeverise qe te beje nje studim te qarte se si eshte shperndare toka bujqesore. "Pra duhet te dale qarte se si eshte shperndare kjo toke dhe vecanerisht cfare eshte shperndare jashte ligjit 7501 me qellim qe keto t'i rikthehen pronareve te ligjshem. Ne kete kendveshtrim duhet te ndertohen amendime perkatese", shtoi ai. Te kunderten ka deklaruar nenkryetari i ketij komisioni, Niko Faber. Sipas tij, ne draftin e pergatitur nga Maksim Begeja dhe Neritan Alibali nuk thuhet asgje per token bujqesore. Faber shtoi se pretendimet e opozites rreth kesaj ceshtje kane karakter politik. "Nuk ka asnje problem me token bujqesore. Ne projektin qe kane paraqitur nuk flasin fare per token bujqesore. Ata po mbajne qendrime individuale, sepse Begeja njehere kerkon qe te amendohet ligji 7501 ndersa tani te abrogohet. Mendoj se ka qendrime politike", tha Faber. Nenkryetari i komisionit te pronave sqaroi se, ligji 7501 nuk mund te abrogohet pasi nuk mund te rrezikohen 400,000 familje ne dobi te 17.000 dosjeve qe kane kerkuar pronaret ne nje kohe kur me ligjin eshte perfunduar kjo ceshtje. Faber shtoi se edhe ekspertet e huaj shprehen mendimin se gjithcka eshte ne perputhje me ligjin 7501. "Ne nuk mund te destabilizojme Shqiperine qe te plotesojme kerkesat e pakices", tha ai.

N.Perndoj

kj

Me se fundi disa shifra!

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 11-11-2002 nė 08:31 Edit Post Reply With Quote
Si mund te kthehet prona
Flet, Murat Basha, nenkryetar i PLL-se

z.Basha, cili eshte vleresimi juaj per projektligjin per pronat dhe punen e komisionit parlamentar per kete ceshtje? Cilat jane, sipas jush,te metat ne kete projektligj? Pikat qe dalin jashte interesave te pronareve?

Jam ne dijeni te ecurise se te gjithe punimeve qe ka ndjekur komisioni per kthimin dhe kompensimin e pronave, pronareve te ligjshem. Megjithate, une mendoj se qe ne fillim ky komision nuk ka pasur nje rakordance te plote mendimesh, sepse largimi i z.Arjan Starova nga ky komision flet shume. Ne kemi edhe perfaqesuesin tone ne kete komision qe eshte z.Fejzullai dhe kemi ngritur te gjithe problematiken e cila na shqeteson. Une mendoj se fillimisht problemi i pronave duhet te filloje te zgjidhet me abrogimin e ligjit 7501. Abrogimi i ketij ligji dhe riparja e problemit te ndarjes se pronave ne nje kendveshtrim te ri. Duhet marre ne konsiderate, qe prona ka pasur nje pronar dhe ajo duhet t'i njihet pronarit legjitim. Duke rimarre ne konsiderate te gjitha ndryshimet e mevonshme demokratike, kohore etj. Lind nevoja per te krijuar nje marrdhenie te re ne raport me pronen. Dhe ketu fillon; pronareve te ligjshem te kesaj prone mund t'ju kompensohet prona diku tjeter, mund t'ju kompensohet apo paguhet edhe me letra me vlere, por me letra vertet te vlefshme jo me letra me vrime, sic ishin ato te kaluarat. Ose pronaret te marrin pjese ne privatizimin e objekteve strategjike, apo objekteve te rendesise se vecante, si hidrocentralet, telekomi etj. Vetem duke e futur pronen ne kete rruge ne mund t'i japim nje zgjidhje te pranueshme kesaj ceshtjeje, se gjithmone mund te kete konflikte per pronat. Nepermjet ketyre privatizimeve, ose nepermjet letrave me vlere, pronaret mund te demshperblehen dhe te kene te drejten te hyjne ne kete gare te ekonomise se tregut, te ekonomise formale jo informale te tregut, ne pozita te barabarta. Megjithese nuk duhet harruar, qe te tjeret kane 10 vite qe e kane filluar startin dhe pronaret akoma nuk jane nisur.

-Me konkretisht, cilat jane sipas jush pikat e perplasjes ne kete projektligj?

Pikat e perplasjes ne kete projektligj fillojne me ligjin 7501, te cilin e ka vendosur Ramiz Alia, dhe PD-ja e PS-ja nuk duan ta abrogojne. Fillimisht, duhet abroguar ligji 7501, pastaj te fillojme te diskutojme per nje marrdhenie te re ne raport me pronen. Ne mendojme se pronarit duhet t'i njihet prona, duhet t'i kthehet prona. Supozojme se une jam pronar i kesaj toke. Kjo toke eshte e zene. Por kjo toke me njihet mua si pronar dhe pastaj do te filloje te krijoje nje raport te ri me kete prone. Ose ata qe banojne ketu duhet te me demshperblejne, te me paguajne nje takse apo qera per 10 vite sa eshte vlefta e kesaj toke, ose duhet te me demshperblejne me vleften e tregut, me letra me vlere, keto mund te fillojne te diskutohen, por illimisht pronarit duhet t'i njihet toka. Une jam teresisht kunder asaj qe ka thene z.Faber, zv-kryetar i komisionit te kthimit te pronave, qe ne s'mund te godasin 400 mije pronare per hir te 17 mije pronareve. Une mund t'ju them bazuar ne statistikat e viteve '45 apo edhe te viteve '90, qe 80%-82% e shqiptareve kane qene pronare. 20% nuk kane qene pronare, por nuk jane rritur ne proporcion te drejte vetem keta 20%, jane rritur edhe keta 80% qe kane qene pronare. Atehere keta 20% qe nuk kane qene pronare, ka pasur toka shteterore ose vende te tjera me te cilat keta mund te kompensohen. Pra, problemi i prones, nese ka vullnet nga qeveria shqiptare, nese ka vullnet nga forcat politike mund te zgjidhet ne menyren me racionale, qe te gjitha palet te mbeten te kenaqur. Perndryshe, me lind e drejta te them qe kjo eshte nje forme e re e luftes se klasave, ne te cilen pronaret ne nje forme me te kamufluar goditen nga ligji i pronave, jo me duke u quajtur kulake, apo te deklasuar, por duke mos i njohur pronen, goditen. Une dua te sjell perseri ne vemendjen tuaj se kjo shtrese qe pesoi goditjet me te medha, kjo shtrese qe u godit, u shkaterrua, iu vrane edhe endrrat per te ardhmen. Tani duhet te rrije edhe pa pronen e ligjshme te trasheguar? Une kete nuk arrij ta kuptoj. Perse? Sepse eshte bere nje ligj dhe me kete ligj jane kenaqur disa militante, apo kane abuzuar pushtetare vendore e qendrore, te te gjitha pushtetet e ketyre 12 viteve, nuk kam nevoje te specifikoj njeri. Dhe per hir te kesaj gjeje nuk duhet t'u kthehet prona? Jo. Cdo rruge, sado e gjate qofte, fillon me nje hap, le ta hedhim se bashku hapin e pare. Hapi i pare eshte t'u njihet e drejta e prones pronareve, kjo eshte e sanksionuar edhe me kushtetute. Se dyti, t'ju kthehet prona atje ku eshte e mundur te kthehet. Atje ku nuk eshte e mundur le te gjenden modalitetet, per te bere gjithe rregullimet e nevojshme brenda nje kornize dhe kuadri ligjor dhe prona te shkoje te i zoti, te gjitha palet kenaqen dhe Shqiperia me ne fund futet ne rrugen e ekonomise se tregut.
kj

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 13-11-2002 nė 10:05 Edit Post Reply With Quote
PS: Do ta mbyllim ceshtjen e pronave
Socialistet shprehen optimiste se projekt-ligji per pronat do te perfundoje brenda muajit nentor. Nenkryetari i komisionit te posacem parlamentar per pronat, Niko Faber deklaroi dje per "KJ" se mazhoranca ka vullnetin e plote per te zgjidhur brenda afateve ligjore ceshtjen e pronave. Ne kete menyre, Faber kundershtoi qendrimin e kryetarit Begeja te mbajtur dy dite me pare, sipas te cilit, puna e ketij komisioni ka deshtuar tashme. Faber shtoi se qendrimi i Begese per deshtimin e komisionit, ishte e papritur dhe e padegjuar me pare nga anetari i republikaneve. Sipas tij, puna ne komisionin add-hock po ecen me ritmet e duhura. "Une e lexova deklaraten e Begese dhe mund te sqaroj se eshte hera e pare qe degjoj nga ai se puna e komisionit te pronave po shkon drejt deshtimit. Dua te sqaroj gjithashtu se ky komision perbehet edhe nga pozita dhe pretendimet e opozites ne kete rast jane pengesa artificiale. Nese gjysma opozitare nuk punon atehere do te kemi probleme", tha Faber. Megjithate perfaqesuesi i mazhorances ne kete komision sqaroi se ligji per pronat do te miratohet me ose pa "Begene". Nenkryetari i komisionit garantoi se mazhoranca eshte e interesuar dhe ka vullnetin per te zgjidhur perfundimisht kete ceshtje. Ne keto kushte ai kundershtoi edhe qendrimin e Begese, sipas te cilit, deri me tani nga ky komision kane kaluar me konsensus vetem tre nene. "Kane kaluar disa nene te rendesishme dhe besoj se puna e komisionit do te perfundoje brenda afateve", shtoi ai. Ceshtja e pronave do te diskutohet gjeresisht edhe nga grupi Task-Force qe do te mberrije ne Shqiperi kete jave. Dy dite me pare, Begeja kerkoi ndihmen e ketyre te fundit per t'i dhene nje dore te forte zgjidhjes se kesaj ceshtje. Ndersa Faber nenkuptoi se komisioni do ta perfundoje misionin e tij edhe pa nderhyrjen e te huajve. Deri me tani ceshtja kryesore qe mbetet per t'u zgjidhur eshte toka bujqesore. Republikanet kerkojne abrogimin e ligjit 7501, ndersa socialistet e kundershtojne. Skeptike ndaj kesaj ceshtje mbeten edhe demokratet, te cilet nuk pranojne te komentojne zhvillimet e fundit ne kete komision pavaresisht se ata kane qene te mandatuarit e ketij komisioni per t'u takuar edhe me Presidentin Moisiu rreth rrugeve qe duhen ndjekur per zgjidhjen e kesaj ceshtje.

N.Perndoj

kj

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 14-11-2002 nė 22:10 Edit Post Reply With Quote
Deputetët e PR&#8209;së, PLL&#8209;së dhe PBK&#8209;së tërhiqen nga komisioni i Pronave

Maks Begeja: Do të kthehemi, kur PS të plotësojë kërkesat tona

Dje opozita është tërhequr nga komisioni parlamentar për kthimin e pronave, duke rezervuar të drejtën e kthimit në të, nëse merren parasysh kërkesat e saj në lidhje me aprovimin e ligjit 7501 "Për Tokën", dhe kthimin e pronës pa kufizim pronarëve të ligjshëm, me përjashtim të shpronësimeve për nevoja publike. Si kushte të tjera, ata kanë paraqitur përcaktimin e burimeve për kompensimin në natyrë dhe vlerë të pronave të zëna për nevoja publike dhe ndërtime të ligjshme për nevoja strehimi, njohjen e të drejtës së pronësisë nga 1944 deri në miratimin e ligjit të ri, të anullohen të gjitha kontratat e dhënies me qera nga shteti të trojeve, tokës bujqësore e pyjore, pyjeve, livadheve e kullotave, pronë e shtetit e private, të anullohen vendimet abuzive të dhëna nga pushtetarët dhe ish&#8209;pushtetarët gjatë 11 viteve të fundit. Duke bërë publik largimin e tyre nga komisioni, përfaqësuesit e Partisë Republikane, të PLL&#8209;së dhe PBK&#8209;së, në komisionin e posaçëm parlamentar për kthimin dhe kompensimin e pronave, të mbështetur nga grupet e tyre parlamentare, kanë kërkuar dje kthimin dhe zbatimin e ligjit kushtetues për pronën dhe pronarin e saj. Edhe pse rrezikohet që komisioni i pronave të mos e mbarojë punën e tij deri në fund të nëntorit, nga përfaqësuesit e PR&#8209;së, PLL&#8209;së dhe PBK&#8209;së është vlerësuar se përfundimisht nuk ekziston vullneti politik për kthimin e pronës pronarëve, duke filluar që nga ’91 e deri më sot. Përfaqësuesit e opozitës në komision kanë theksuar se "projektligji i përgatitur nga mazhoranca, i cili po shqyrtohej deri në ditët e fundit nga komisioni, është vazhdimi i qëndrimit të mbajtur nga PS&#8209;ja për të mohuar të drejtën e pronës. Ai, jo vetëm që nuk i jep zgjidhje përfundimtare problemit të kthimit të pronave te pronarët e ligjshëm, por përkundrazi, e mohon atë duke ligjëruar të gjitha abuzimet e bëra deri më sot", është shprehur nënkryetari i komisionit të kthimit të pronave republikani Maks Begeja. "Vërejtjet e opozitës janë shfaqur qartë gjatë diskutimeve të gjata për projektligjin e paraqitur nga mazhoranca. Në projektligj, njohja e pronësisë dhe e pronarëve është vendosur me data 29 nëntor ’44 deri në 31 mars ’93, duke lënë pa asnjë zgjidhje abuzimet e bëra me pronën pas ’93. Është fakt i pamohueshëm që pushtetarë, ish&#8209;pushtetarë dhe persona të lidhur me ta, kanë marrë pa të drejtë prona të pronarëve dhe të shtetit, të cilat duhet t’u kthehen pronarëve të ligjshëm ose të përdoren për kompeimin e tyre fizik", është deklaruar Begeja.

e.gj


--------------------------------------------------------------------------------


Demokratët "pro" republikanëve për kthimin e pronës

PD: Pronarit t'i kthehet prona e tij

Nënkryetari i Partisë Demokratike dhe kryetari i grupit parlamentar të PD-së z.Bamir Topi, siguroi dje se Partia Demokratike mbështet zgjidhjen e drejtë ligjore të problemit të pronave, çfarë do të thotë sipas tij, "të kënaqim të drejtat legjitime të pronarëve". Bamir Topi është shprehur në përkrahje të vërejtjeve që përfaqësuesit e tjerë të opozitës kanë bërë për problemin e pronave. Duke sqaruar edhe diskutimet që ai ka patur para pak ditësh me presidentin e Republikës, Alfred Moisiu, nënkryetari demokrat deklaroi se abuzimet më të medha janë bërë dhe po bëhen lidhur me regjistrimin e pasurive të medha dhe se zgjidhja e çeshtjes së pronave tani, nuk po kërkohet vetëm nga PD, por është vënë si kusht për integrimin e Shqipërisë në Europë.

Bamir Topi sqaroi se opozita nuk do që t’i imponohet mazhorancës në vendimet e saj apo objeksionin e vet për pronat, por vetëm kërkon që të arrihet në një zgjidhje të pranuar nga të gjithë. Nënkryetari demokrat nuk u shpreh nëse do të largohej nga komisioni i Pronës apo jo, por vetëm pohoi se Partia Demokratike do të ishte e angazhuar maksimalisht për zgjidhjen e çështjes. Problemi i pronës dhe zgjidhja e tij në mënyrë përfundimtare ka qenë edhe temë e diskutimeve të zhvilluara paradite nga disa përfaqësues ndërkombëtarë me komisionin e Bujqësisë. Zgjidhja e problemit të pronës është parë dje nga Bamir Topi, edhe si një dëshmi e rëndësishme e partisë më të madhe opozitare për të kontribuar edhe në luftën antikorrupsion, për shkak të shumë defekteve dhe akteve korruptive të ndodhura gjatë viteve të fundit me problemet e tokës.

e.gj

55

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 14-11-2002 nė 22:11 Edit Post Reply With Quote
Presidenti Moisiu vlerëson nevojën e respektimit rigoroz të së drejtës së pronës

Moisiu: Pa zgjidhje të pronave, nuk ka integrim në BE

Presidenti i Republikës Alfred Moisiu, ka shprehur interesin e tij për pronën private, duke i kushtuar asaj një vëmendje të veçantë, sidomos në zbatimin e ligjit për pronën. Në një takim të posaçëm me një grup kryetarësh të shoqatave të pronarëve "Pronësi e Drejtësi", shoqatës së pronarëve legjitimë "Shqipëria", shoqatës "Bregdeti" dhe "Shoqatës së Kulakëve", theksoi nevojën e respektimit rigoroz të së drejtës së pronës, si një e drejtë themelore e njerëzve të një vendi demokratik." Sipas njoftimit nga presidenca, mësohet se presidenti i Republikës, z.Moisiu, vlerësoi se i duhet dhënë fund abuzimit të dekadës së parë të tranzicionit dhe shkeljeve të ligjit për pronat. Gjithashtu, sipas kryetarëve të shoqatave të pronarëve në Shqipëri, ka munguar vullneti politik për gjetjen e një zgjidhjeje të drejtë të çështjes së pronave, dhe se korrupsioni më i madh është ai i tokave. Ata ngritën shqetësimin e tyre të përbashkët për punën e komisionit parlamentar ad hoc, që sipas tyre, nuk po vepron siç duhet. Presidenti Moisiu i informoi ata, se ai është angazhuar në mënyrë të veçantë për këtë çështje, që prej fillimit të mandatit të tij. Gjithashtu, ai u shpreh se, "kam kërkuar një bashkëpunim më të ngushtë midis institucioneve dhe partive politike, në lidhje me ligjin e pronave. Kjo ka qenë dhe një nga temat kryesore të takimeve të mia me kryetarët e partive në ditët e fundit". Më tej, presidenti Moisiu ka shtuar se "çështja e pronave është një pengesë për zhvillimin e vendit". Presidenti Moisiu, në përfundim të bisedës, theksoi se "Shqipëria duhet të ndjekë përvojën e vendeve të tjera, që kanë ngjashmëri politiko&#8209;historike me vendin tonë". Në fund deklaroi, se "pa një zgjidhje efikase të së drejtës themelore të pronës, rruga drejt strukturave evropiane do të jetë shumë më e vështirë".

Re. Po.

55

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 14-11-2002 nė 22:31 Edit Post Reply With Quote
Opozita braktis Komisionin
"Të ndryshojë ligji komunist për tokën"


--------------------------------------------------------------------------------

n.t.

PESE KUSHTET E TE DJATHTES

1. Abrogimi i Ligjit 7501 "Për tokën"
2. Qeveria të përcaktojë burimet se si do t'i kompensojë pronat e zëna për nevoja publike dhe ndërtimeve për nevoja strehimi
3. Njohja e së drejtës së pronësisë dhe e pronarëve të bëhet që nga viti 1944 deri në datën e hyrjes në fuqi të ligjit të ri të kthimit të tokës
4. Anulimi i të gjitha kontratave të dhënies me qira nga shteti të trojeve, tokë bujqësore e pyjore, livadheve e kullotave, pronë shtetërore e private
5. Anulimi i vendimeve abuzive që ua kanë dhënë të drejtën e pronësisë pushtetarëve, ish-pushtetarëve dhe personave të lidhur me ta, në pronat e pronarëve të pronarëve dhe të shtetit

TIRANE

Republikanët, legalistët dhe ballistët dhanë dje dorëheqjen nga Komisioni parlamentar i Pronave. Ata do të kthehen vetëm nëse qeveria do të plotësojë disa kërkesa që ky grup i bëri dje publike.

Sipas këtyre përfaqësuesve, projektligji që po diskutohet aktualisht në këtë komision, nuk e trajton në asnjë nen të tij problemin themelor të pronësisë dhe atë të tokave bujqësore, por e lë të paprekur ligjin ekzistues për tokat. Ky projektligj, sipas republikanëve dhe dy partive të tjera opozitare, shpreh qëndrimin që socilaistët kanë mbajtur për pronat. Kritika e tyre është se në këtë mënyrë nuk i jepet një zgjidhje përfundimtare kthimit të pronës, pronarëve të ligjshëm, por e mohon dhe ligjëron të gjitha abuzimet e bëra deri më sot. Ndërsa replika e Partisë Demokratike ishte se duhet dalë me një qëndrim të përbashkët nga të gjithë përfaqësuesit politikë në Komisionin e pronave. "Ligji s`mund të bëhet sipas vullnetit të partive të opozitës", deklaroi dje Bamir Topi, kryetari o grupit parlamentar të PD-së. Ai kërkoi deklarata të detajuara nga ana e anëtarëve të tjerë të Komisionit të Pronave. Ndërsa për zgjidhjen e problemit të pronave, Topi ishte dje te presidenti i Republikës, Alfred Moisiu. Presidenti i kërkoi Topit, që PD-ja të japë kontributin e vet për miratimin e një ligji sa më efektiv të kthimit të pronave. Nga ana tjetër, republikanët së bashku me partitë e tjera opozitare, përveç demokratëve, e kritikojnë qeverinë. Sipas tyre, qeveria nuk ka përcaktuar në këtë projektligj burimet e kompensimit të pronarëve. Sipas këtyre forcave politike, qeveria bën premtime vetëm në letër, pasi qeveria nuk mund ta japë faturën reale, sipas vlerës së tregut, për kompensimin e pronarëve. Gjithashtu "deklarohet se ka toka të lira, por s`përcaktohen se ku dhe si janë", tha Maksim Begeja, nënkryetar i Komisionit të Pronave dhe deputet i Partisë Republikane. Duke e ftuar PD-në që t`i përgjigjet largimit nga Komisioni, Begeja kërkoi hartimin e një ligji të zbatueshëm, i cili do të jetë në gjendje t`ua kthejë tokën pronarëve. "Bojkotuesit" e Komisionit dolën edhe me qëndrimin, se me anë të këtij ligji bllokohen shumë mundësi për kthimin e tokave. Republikanët, legalistët dhe ballistët dolën me qëndrimin, se të gjitha qeveritë gjatë viteve të demokracisë nuk e kanë bërë dallimin midis pronës së shtetit dhe asaj që "u është grabitur pronarëve". Sipas tyre, mungesa e vullnetit politik ka çuar "në labirinthe ligjore dhe në interesa klanore, që e vështirësojnë zgjidhjen e tij çdo ditë dhe më shumë".

gsh

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 14-11-2002 nė 22:32 Edit Post Reply With Quote
Prona, Moisiu pret shoqatat: Eshtë një e drejtë themelore


--------------------------------------------------------------------------------

n.t.

TIRANE

Presidenti i Republikës, Alfred Moisiu, është gati për të shenjtëruar pronën. "Prona duhet shenjtëruar", deklaroi ai në takimin që organizoi dje me shoqatat e pronarëve: "Pronësi e Drejtësi", "Shqipëria", "Bregdeti" dhe ajo e kulakëve. "Nuk mund të pritet më për një respektim rigoroz të së drejëts së pronës, si një e drejtë themelore e njerëzve të një vendi demokratik", theksoi Moisiu gjatë këtij takimi. Sipas tij, i duhet dhënë fund abuzimit me tokën gjatë dekadës së parë të tranzicionit dhe shkeljeve të ligjit, që janë vënë re me pronat. Nga ana e tyre, përfaqësuesit e shoqatave thanë se korrupsioni më i madh gjatë viteve të demokracisë është ai i pronave. Ata ngritën shqetësimin se në Shqipëri ka munguar vullneti politik për një zgjidhje të drejtë të çështjes së pronave. Gjithashtu komisioni parlamentar i ngritur për këtë punë, nuk po vepron siç duhet, sipas OJQ-ve për pronat. Sipas presidentit të vendit, problemi i pronave është një pengesë për zhvilimin e vendit. Për këtë arsye, Shqipëria duhet të ndjekë përvojën e vendeve të tjera, të cilat kanë një ngjashmëri politiko-historike me vendin tonë.

gsh

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 14-11-2002 nė 22:44 Edit Post Reply With Quote
Topi: Ligji 7501 pengesë për pronat


TIRANË - Bamir Topi, kryetari i grupit parlamentar të Partisë Demokratike, deklaroi dje qëndrimin e kësaj partie se do të vazhdojë të jetë pjesë e komisionit parlamentar që po merret me diskutimin e projektligjit për rikthimin dhe kompensimin e pronave, pavarësisht nga largimi i aleatëve të PD-së nga ky komision. Pak orë pasi mbledhja e komisionit është prishur nga braktisja e opozitarëve, Topi në emër të demokratëve ka kërkuar që duhet të ketë vullnet politik të të gjitha palëve për të zgjidhur problemin e kthimit dhe të kompensimit të pronave. "Në mënyrë të vazhdueshme është kërkuar që vullneti politik i palëve të bëjë të mundur hartimin dhe miratimin e një ligji integral për pronat, kjo është një nga kushtet kryesore që ka vendosur BE-ja ndaj vendit tonë, prandaj me këtë ligj duhet të plotësohen të gjitha të drejtat e pronarëve",- tha dje në një konferencë për shtyp kryetari i grupit parlamentar të PD-së. Sipas tij, procesi i rikthimit dhe kompensimit të pronave është një proces i vështirë dhe se komisioni është në punë e sipër, "por nuk mund të zgjidhen përfundimisht të gjitha gjërat ashtu siç është hartuar nga qeveria". Topi vuri në dukje se dhe presidenti i Republikës, në takimin që ka zhvilluar me të, ka shprehur angazhimin e tij për ta zgjidhur këtë çështje sa më shpejt që të jetë e mundur. Nënkryetari demokrat arsyetoi se një nga pengesat kryesore që projektligji të miratohet dhe të jetë i pranueshëm nga të gjithë është edhe ekzistenca e ligjit 7501, ligji për pronat i hartuar nga qeveria demokratike, por që sot duhet të shihet mundësia për abrogimin e tij. "Besoj se këtu ka një kontradiktë themelore nëse do të vazhdojë të qëndrojë ligji 7501 apo duhet të abrogohet dhe ky ligj paraqet një problem tejet kompleks, prandaj dhe puna e komisionit varet nga kjo çështje",- u shpreh Topi. Sipas tij, çështja e pronave në terren duket si një problem tepër i vështirë dhe i pamundur për t'u zgjidhur, prandaj i bëri thirrje palëve në Parlament që të shprehin vullnetin e duhur për ta zgjidhur çështjen, në mënyrë që të plotësohen të gjitha të drejtat e pronarëve.
Gilmana Bushati

shek

Po mire kush e hartoi dhe e miratoi ate ligj?????

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 5-12-2002 nė 22:09 Edit Post Reply With Quote
Berisha e pranon gabimin

Zgjidhja e pronave, problem fondamental

Berisha: "Ne kemi gabuar një herë, por kur gabon për së dyti të tjerët kanë të drejtë mos të të falin. Ndaj duhet të ulemi për të gjetur zgjidhjen e duhur dhe mos të mendojë askush se paqton të drejtën, duke tundur kartonin"

Partia Demokratike e konsideron zgjidhjen e çështjes së pronave si një problem fondamental. Lideri demokrat Berisha tha në konferencën e djeshme për shtyp se e konsideronte të domosdoshme që partitë e mëdha, forcat e mëdha politike në Shqipëri të vendosin për të bërë të drejtën e pronës. Duke vlerësuar rolin e republikanëve në këtë këtë drejtim, Berisha tha se kurrësesi nuk mund të konsiderohet kjo si një çështje e një grupi të caktuar apo e një partie modeste në përmasa siç është Partia Republikane. "Duhet të mendojmë seriozisht për të dhënë zgjidhjen e duhur. Partia Demokratike bëri hapa të konsiderueshëm në këtë drejtim, por duhet të pranojmë se nuk i dhamë një zgjidhje të plotë të problemit", tha Berisha. Vetë fakti që ky problem madhor është sot në tryezë, për liderin demokrat dëshmon se atij nuk i është dhënë zgjidhje. "Ne kemi gabuar një herë, por kur gabon për së dyti të tjerët kanë të drejtë mos të të falin. Ndaj duhet të ulemi për të gjetur zgjidhjen e duhur dhe mos të mendojë askush se paqton të drejtën, duke tundur kartonin", tha Berisha. Duke shprehur vendosmërinë për të mbrojtur të drejtën e pronës, lideri demokrat tha se mundësitë janë për të gjetur zgjidhjen. Për këtë çështje ka kohë që është ngritur një komision i posaçëm parlamentar, por komisionerët socialistë kanë kundërshtuar çdo përpjekje për të miratuar kthimin total të pronave tek pronarët e tyre të ligjshëm. Mungesa totale e vullnetit t ë mazhorancës për të hartuar dhe miratuar një ligj integral për pronat, të pranueshëm edhe nga shoqatat e pronarëve, ka sjellë si pasojë bllokimin e veprimtarisë së komisionit të posaçëm parlamentar. Në këto kushte, fillimisht deputeti liberaldemokrat Arian Starova dhe më pas edhe republikani Begeja, legalisti Fejzollari e ballisti Çako kanë deklaruar dorëheqjen nga ky komision, ndërkohë qeveria e PS vazhdon të shkelë Kushtetutën që prej 28 Nëntorit të vitit 2001. Pikërisht pse ka ndodhur kështu, pritet që në qendër të vizitës së Kryekomisionerit europian për Çështje të Integrimit, Patten, që vjen sot të vizitojë Tiranën, të jetë monitorimi i reformave të premtuara nga Tirana zyrtare, ku një vend të rëndësishëm do të zërë edhe problemi i pronave të pakthyera pronarëve legjitimë. BE, përmes komisionerëve të saj, i ka bërë të qartë Tiranës zyrtare se negociatat nuk mund të hapen pa gjetur një zgjidhje përfundimtare të problemit të pronës. Ndërkohë partitë e opozitës paralajmërojnë bllokimin e procesit për integrimin e vendit tonë në strukturat euroatlantike, si pasojë e mospërfilljes që po tregon mazhoranca për zgjidhjen e çështjes së pronave.

Halil RAMA

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 10-12-2002 nė 16:03 Edit Post Reply With Quote
Pronat, Parlamenti lë pezull komisionin

Opozita kundër shtyrjes së afatit për të miratuar projektin. Topalli: Për draftin duhet vullnet politik

TIRANË-Ngrin konsensusi politik i arritur në byronë parlamentare për shtyrjen e afatit të komisionit të posaçëm parlamentar për kthimin e kompensimin e pronave. Në seancën e mbrëmshme parlamentare, deputetët e opozitës të “Bashkimit për Fitore” kanë qenë kundër formulimit të vendimit të propozuar nga kryetari i Kuvendit, Servet Pëllumbi, për të shtyrë mandatin e komisionit të posaçëm të pronave, me qëllim hartimin përfundimtar të projektligjit për kompensimin e kthimin e pronave për ish-pronarët. Kryeparlamentari Pëllumbi në fillim të seancës kërkoi që të miratohej vendimi për të shtyrë afatin e komisionit për hartimin e një raporti, si dhe për hartimin e projektligjit të pronave. Një kërkesë e tillë është kundërshtuar mbrëmë nga kryetarët e grupeve parlamentare të Partisë Republikane, Partisë Lëvizja e Legalitetit dhe të Partisë së Ballit Kombëtar. Krerët e partive politike, PR-së dhe të PLL-së, Fatmir Mediu dhe Eqerem Spahiu u shprehën në seancëm e mbrëmshme se nuk janë dakord për të shtyrë afatin e deri më 31 janar të 2003 të komisionit të posaçëm të pronave, me qëllim hartimin përfundimtar të projektligjit për pronat. Për këtë çështje ata kërkuan që më parë duhet të ketë një vullnet politik, pastaj të arrihet në miratimin e draftit. Gjithashtu, Mediu dhe Spahiu u shprehën se ka një ndryshim të konsensusit të arritur në mbledhje e byrosë parlamentare, pasi ata nuk kishin rënë dakord për projektvendimin e Pëllumbit të paraqitur pasdite në seancë, por që komisionit të posaçëm t’i jepej afat për hartimin e një materialit informativ për punën e bërë, si dhe për pengesat e hasura në hartimin e draftit. Në të njëjtën kohë i kërkohej qeverisë që të paraqiste një listë me të dhëna të sakta për tokat e lira. “Vetëm pas këtyre dy etapave, krerët e partive politike duhet të mblidheshin për të marrë një vendim politik për ligjin që do të miratohej”,-theksoi Mediu. Projektvendimin e paraqitur nga ana e Pëllumbit, e kundërshtoi edhe nënkryetarja e Kuvendit, Jozefina Topalli. “Në mbledhjen e byrosë parlamentare ne ramë dakord që për dy-tri javë komisioni i posaçëm i pronave të punonte për hartimin e një materiali dhe që qeveria të hartonte një dosje për tokat e lira sa janë ato aktualisht në gjendje. Ndërsa për miratimin e draftit, më parë duhet të mblidhemi për të gjetur një vullnet politik”,-tha nënkryetarja e PD-së, Topalli. Nisur nga këto qëndrime, të cilat u mbështetën edhe nga deputeti i PAD-së, Arben Imami, Pëllumbi deklaroi tërheqjen e projektvendimit të tij, për ta diskutuar në një seancë tjetër parlamentare. Pas takimit të paradites, kryetarët e grupeve parlamentare të PS-së e PD-së Ruçi e Pëllumbi deklaruan se “Afati i komisionit u zgjat, por jo për të hartuar projektligjin por për të hartuar një raport mbi nivelin e punimeve. Më pas do të ketë një tryezë në nivel të lartë partiak për të vendosur mbi projektligjin”.
Ruçi, komisioni të fillojë punën
Sekretari i përgjithshëm i Partisë Socialiste, Gramoz Ruçi ka deklaruar pas seancës se projektvendimi i Pëllumbit quhet i miratuar, pasi për të është rënë në konsensus politik në mbledhjen e byrosë.
“Nuk i kuptoj deputetët që morën fjalët se çfarë kërkonin, kur tryeza e byrosë kishte rënë me konsensus të plotë për shtyrjen e afatit të komisionit, ku edhe takimi i Pëllumbit kishte si qëllim që
byroja e Parlamentit pranonte të shtyhet afati deri në fund të janarit apo jo. Tryeza, pas një debati të gjërë dy-tri orë ra dakord për këtë. Në këto kushte zoti Pëllumbi duhet të njoftonte thjesht seancën e Parlamentit, për mua kjo quhet e miratuar”,-tha dje Ruçi. Sipas tij, për këtë projektvendim nuk duhet të kishte votim, pasi ka një nen të rregullores së Parlamentit, se për rastet kur arrihet me konsensus njoftohet seanca parlamentare dhe nuk votohet.
Bledar Hoti

Faber: “Ja skema e kthimit të pronave”
TIRANË-Kthimi i pronave do të kryhet me anë të kompensimit fizik të ish-pronarëve. Komisionit të posaçëm të pronave i nevojitet vullneti politik, si dhe zhvillimi i dy-tre mbledhje të njëpasnjëshme për të përfunduar draftin e për kthimin e kompensimin e pronave. Kryetari i komisionit të posaçëm parlamentar të pronave, deputeti i PS-së, Niko Faber tha dje për gazetën “Shekulli” se “komisioni ka shqyrtuar gati gjysmën e projektligjit të ri”. “Ne kemi kaluar nenet më të rëndësishme, nëse do të kalojë me vullnet politik, për dy-tre mbledhje të komisionit projektligji mund të jetë gati”,-theksoi Faber. “Janë pesë mënyra të kompensimit, ku përparësi i jepet kompensimit fizik, nëse nuk arrihet mundësitë më të vogla janë me vlera monetare, kjo sepse nuk ka gjendje të mirë buxhetit për të kompensuar pronarët dhe shumat janë të mëdha. Kurse kompensimi fizik është mënyra më e mirë që mund të sigurojë një kthim real të pronarëve, pasi ekzistojnë tokat e disponueshme të pronave”,-theksoi Faber.
b.hoti

Begeja: Jemi kundër draftit të qeverisë”
TIRANË-Nënkryetari i Partisë Republikane, Maksim Begeja deklaroi dje se “është kundër miratimit të draftit të hartuar nga qeveria, pasi nuk realizohet kompensimi real i pronave. “Ne kërkuam konsensus, sepse PS insiston me çdo kusht që të miratohet një projektligj mbi bazën e kushteve që ka bërë qeveria. Së pari, ky projekt ka kufizime në sipërfaqen e pronave që i shpërndahet pronarëve kufizime në kohë në emërtime është i pamundur, së dyti nuk është sjellë fatura financiare, ku pretendohet të jetë 1miliard e 200 milionë dollarë”,-theksoi Begeja. Për republikanët, zgjidhja reralizohet me anë të një kompensimi fizik ose me kthimin e pronës pronarëve të ligjshëm. Ndërkohë republikanët, ashtu si ballistët dhe legalistët janë tërhequr nga komisioni i pronave, duke kërkuar që më parë të shfuqizohet ligji 7501 “Për pronat”. Një kërkesë e tillë është kundërshtuar nga PS-ja, e cila zyrtarisht është shprehur për mosshfuqizmin e këtij ligji, pasi një gjë e tillë do të sillte efekte sociale.
b.hoti


PDr, komision hetimor për pronat shtetërore
TIRANË- Partia Demokrate kërkon krijimin e një komisioni të posaçëm parlamentar hetimor për shpërndarjen e pronave dhe trojeve shtetërore për ish-pronarët. Deputeti i PDr-së, pas interpelancës me ministrin e Pushtetit Lokal, Ben Blushi, kërkoi që Parlamenti të ngrejë një komision të posaçëm parlamentar për të hetuar mënyrën e zbatimit të ligjit 7501 “Për tokën”, për mënyrën e ndarjes së pronave shtetërore për ish-pronarët dhe për të pastrehët. Sipas Berzanit, në qytetin e Durrësit, nga vendimet e Bashkisë janë konstatuar shkelje të mëdha dhe abuzime gjatë dhënies së trojeve dhe tokave për ish-pronarët. “Nisur nga këto fakte ne kërkojmë krijimin e një komisioni të posaçëm parlamentar hetimor, i tipit “Ngjela”, për të nxjerrë në dritë masakrën që është bërë nga ana e pushtetit lokal dhe komisioni shtetëror i kthimit të pronave në dhënien e pronave shtetërore, si kompensim i ish-pronarëve, etj”,-theksoi Berzani.
B.Hoti

shek

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
Anton Ashta

Postuar mė 18-12-2002 nė 08:09 Edit Post Reply With Quote
Sot politika vendos per Pronat
Nevila Perndoj/ Presidenti Moisiu do te mbledhe sot ne mesdite ne nje tryeze te perbashket kreret e partive parlamentare ne vend. Ne takimin e sotem pritet te diskutohet gjeresisht mbi projektligjin per kthimin dhe kompesimin e pronave, pronareve te ligjshem. Presidenti Moisiu do te kryesoje sot tryezen pas konsultimeve dy ditore qe ai zhvilloi me kreret e partive politike ne vend. Keshtu, kryetaret e partive politike, mblidhen per te debatuar mbi nje nga kushtet e hapjes se negociatave per nenshkrimin e marreveshjes me Bashkimin Europian. Presidenti Moisiu, si iniciator i kesaj tryeze, do te finalizoje perpjekjet disa javore per mbylljen e kesaj ceshtjeje.

Dje mbasdite kryetari i shtetit takoi kryetarin e Partise Demokratike Sali Berisha, Kryetarin e PBK, Shpetim Rroqi dhe kryetarin e PBDNJ, Vangjel Dule. Ne keto takime te vecanta Presidenti Moisiu u njoh me qendrimin qe tre partite politike kane per abrogimin ose jo te ligjit 7501. Kryesisht partite e opozites kane mbeshtetur qendrimin se duhet abroguar ligji 7501, nderkohe qe reformatoret kerkojne amendim te tij. Te njejtin qendrim kane mbajtur edhe ballistet. Kryetari i PBK, Shpetim Rroqi u shpreh gjate takimit me Presidentin Moisiu se ligji 7501 duhet amenduar pasi abrogimi i saj do te sillte mjaft probleme. Kreret e partive politike jane shprehur optimiste se do te gjindet nje formule kompromisi per zgjidhjen e ceshtjes se pronave, nderkohe qe kane vleresuar gatishmerine e Presidentit Moisiu per te dale me nje qendrim te perbashket. Demokratet gjithashtu duket se, nuk jane dakort per abrogimin e ketij ligji. Pavaresisht se asgje nuk eshte bere e ditur per qendrimin e kreut demokrat, zyrtare te larte te kesaj partie u shprehen dje se, ligji 7501 nuk duhet abroguar. Kjo ceshtje duket se do te jete edhe pika e kontestimit mes partive, nje pjese e mire e te cilave kane kerkuar abrogimin e tij. Kreret e grupimit politik "Aleanca per Shtetin" mbeshtesin idene se ligji 7501 nuk duhet ndryshuar pasi ne baze te ketij ligji jane trajtuar 400.000 pronare. Gjithesesi piketat e seciles parti per pronat do te diskutohen sot ne tryezen e rrumbullaket per te dale me nje qendrim te perbashket. Raporti i tryezes se sotme do ti dergohet per shqyrtim komisionit te posacem parlamentar per pronat dhe ne fund te muajit nentor do te kaloje per miratim ne seance plenare.

kj

Por sot, Shqypni, pa m´thuej si je?

View User's Profile E-Mail User View All Posts By User U2U Member
<<  1    2    3    4  >>
Powered by XMB 1.8 Partagium Beta Build 20110207PM
Developed By Aventure Media & The XMB Group © 2002
Procesi i kryer nė 0.6809680 sekonda, 49 pyetje